Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hezká fotogafie by neměla být problém

aktualizováno 
Také jste si při vyzvednutí zakázky z minilabu připadali podvedení? Člověk, který fotit umí, nebo ten, jehož kompaktní přístroj ještě minule žádný kolaps nenaznačoval, by se neměl dát.
Také jste si při vyzvednutí zakázky z minilabu připadali podvedení? Člověk, který fotit umí, nebo ten, jehož kompaktní přístroj ještě minule žádný kolaps nenaznačoval, by se neměl dát. Samotná fotografie, případně pak prohlídka negativu prozradí, zda špatný výsledek zavinilo nekvalitní zpracování.

První známka, že minilab nepracuje dobře, je fotografe vyvedená v zelených, fialových, žlutých a bůhvíjakých ještě odstínech. "Celkem jistě je mají na svědomí špatně nastavené stroje," tvrdí fotografický odborník Antonín Vajčner. Pak je nejúčinnější nepovedené obrázky odmítnout. Pokud jsou na negativu detaily ve stínech i ve světlech, neměly by chybět ani na fotografii. Nejjednodušeji to lze zjistit přímo ve sběrně na prosvětlovacím stole s lupou. "Podexponovaný negativ se pozná tak, že chybí kresba ve světle i ve stínu, přeexponovaný je pak hodně tmavý," vysvětluje Antonín Vajčner. "Podexpozice filmu vadí víc než jeho přeexponování," doplňuje Jaroslav Löbl z firmy Fuji. Kvalitní filmy známých značek si samy poradí s chybným nastavením aparátu až o čtyři stupně clony nebo času v přeexpozici a do dvou stupňů v podexpozici. Většina fotoamatérů používá přístroje, které měří i nastavují expozici automaticky, tedy s minimálním pochybením. A pokud je ještě co napravovat, měly by to udělat minilaby. Chybu v expozici do plus minus dvou stupňů dokáže napravit každé zařízení. "Nepřesnost až do tří stupňů zvládne ještě optika," uvádí Jan Barták ze společnosti Agfa "Větší odchylky je třeba řešit na digitální technice." Lubomír Šik z Koniky uzavírá: "Především na lidech u strojů záleží, jaké budou fotografie. Až na výjimky má menší váhu to, jestli je zakázka zpracována klasickým způsobem nebo digitálně."

KVALITNÍ FOTOGRAFIE LZE ZHOTOVIT, KDYŽ:
* negativ není rozmazaný
* negativ není mechanicky nebo chemicky poškozen
* na negativu nechybí kresba detailů ve světle ani ve stínu

DOPORUČENÍ:
- kupovat film ve specializovaných obchodech
- nepoužívat prošlý film
- zakázky dávat do prověřených minilabů nebo sběren
- fotky zkontrolovat na místě


Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Ilustrační snímek
V doplňku na podporu erekce našla inspekce látku, která je jen na předpis

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v doplňku stravy pro podporu erekce s názvem MAXXES nepovolenou látku sildenafil, která může být pouze v...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.