Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hlavní kritéria testu: jemnost a stálost vůně

  13:33aktualizováno  13:33
- Do testu bylo vybráno jedenáct avivážních prostředků, které patří podle čtenářské ankety MF DNES mezi nejoblíbenější. Odborníci z pražské pobočky Zkušebního ústavu lehkého průmyslu testovali jejich kvality na nových bavlněných froté ručnících. Ty nejprve dvakrát vyprali v pracím prostředku bez parfému, ošetřili aviváží podle výrobcem doporučeného dávkování a usušili volně na vzduchu.
Skupina devíti hodnotitelů pak porovnáním s neošetřenými ručníky posuzovala, nakolik je testovaný prostředek schopen tkaninu zjemnit. Při hodnocení vůně nebylo důležité, jak silně prádlo voní, ale jak dlouho vůně vydrží. Porota proto hodnotila ručníky jeden uložený v papírovém sáčku a druhý ležící volně v zásuvce skříně - první, třetí, sedmý a desátý den po ošetření avivážním prostředkem. Zkouška savosti měla ukázat, do jaké míry avivážní prostředek sníží schopnost tkaniny přijímat vodu. Konce proužků odstřižených z vyprané tkaniny laboranti ponořili do nádoby s obarvenou vodou, po minutě pak změřili, kam až voda vystoupila. Měření ukázalo, kolik vody ručník přijme, tedy jak je schopen utírat. Test doplnily i zkoušky antistatické účinnosti, výsledky však nebyly zahrnuty do celkového hodnocení. Všechny prostředky totiž snižují elektrostatický náboj dostatečně. Do hodnocení se nepromítla ani zkouška obsahu sušiny. Ten je důležitým vodítkem pro stanovení vhodné koncentrace v lázni. Test hradila redakce ze svého rozpočtu.

Jak se získá měkkost

Tensidy, aktivní látky obsažené v avivážních prostředcích, se přichytí na vlákna tkaniny a "rozpletou" je - tím přidají tkanině na objemu a na jemnosti. Ve vodě jsou bavlněná vlákna na povrchu nabita negativně. Hydrofilní konce molekul změkčovače jsou ionty nabity pozitivně, a jsou tedy vlákny přitahovány. Druhý konec molekul hydrofobní - je otočen do prostředí a právě díky němu je povrch tkaniny měkčí.


Poznámka: Ceny jsou vypočítány z dávky doporučené výrobcem a průměrné ceny za jedno balení. Celkové hodnocení je výsledkem posouzení jednotlivých kritérií: zjemnění 50 %, stálost vůně 40 % a vliv na savost 10 %. Stupnice hodnocení: velmi dobrý, dobrý, přijatelný, nedostatečný, zcela nedostatečný.
Pramen: Zkušební ústav lehkého průmyslu České Budějovice, pobočka Praha a TEST DNES

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele, financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů *Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz. Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz. Protokol Zkušebního ústavu lehkého průmyslu najdete v internetovém magazínu iDnes na adrese www.idnes.cz/test.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Špatně nastavený systém: biomrkve je v Česku málo, hovězího moc

Na ekologické zemědělství v Česku šlo loni přes 30 milionů eur. Ne vše z dotované produkce však končí v obchodech s logem bio. Kvůli chybějícím zpracovatelům...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.