Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


O palmový olej není zájem, jeho náhrada se potravinářům prodraží

  5:00aktualizováno  5:00
Málokdy dříve dokázali zákazníci ukázat takovou sílu jako při bojkotu palmového oleje. Jeho získávání devastuje deštné pralesy a potravinové firmy od jeho používání pod tlakem upouštějí. Alternativa, kterou je kokosový olej, ale vychází mnohem dráž. Přechod na jiné oleje by tak mohl vést k růstu cen potravin.

(ilustrační snímek) | foto: shutterstock

Obchodní filozofie Bohumila Volfa, šéfa společnosti Bidvest, je jasná - o poptávce rozhoduje zákazník. Jedna z největších potravinářských firem v Česku tak nyní ze svých receptur vyškrtla palmový olej. Ten by tak do dvou měsíců měl zmizet ze všech zmrzlin značky Prima, která pod Bidvest spadá.

„Ačkoliv je množství palmového oleje v naší zmrzlině minimální a objevuje se většinou v polevách, tak nás zákazník donutil, abychom změnili veškeré receptury a palmový olej nahradili jiným druhem oleje,“ říká Volf. A jeho firma není zdaleka jediná.

Česko palmový olej nezakáže. Je to věc etiky, ne zdraví, říká Jurečka

Už před časem oznámil odklon od palmového oleje výrobce pražených oříšků Alika. Dvojka na českém trhu v on-line prodeji potravin Rohlik.cz v úterý spustil na svých stránkách speciální filtr, který nakupujícím z nabídky obchodu automaticky vyřadí všechny produkty obsahující palmový olej.

Podle průzkumu prodejce odmítá palmový olej 95 procent zákazníků. „Větší zájem o potraviny bez palmového tuku pozorujeme už několik měsíců, hodně se ozývají rodiče malých dětí, kteří logicky zkoumají etikety nejpečlivěji,“ uvedl obchodní ředitel Rohlik.cz Tomáš Jeřábek.

Ne všichni výrobci si však mohou dovolit od palmového oleje upustit. Nahradit ho jinými tuky není totiž jednoduché. Na rozdíl od ostatních olejů má za běžné teploty tuhou konzistenci a rozpouští se až při 25 až 30 stupních. Je proto ideální do různých polev a krémů pro sladké výrobky, ale také na smažení, protože výsledný produkt nepůsobí příliš mastně.

Najít náhradu není snadné

„Zákazníci nám říkají, že lidé už palmový olej nechtějí, a my se jim snažíme nabídnout alternativu,“ říká Hana Dubská ze společnosti Fabio, která vyrábí řepkový a slunečnicový olej a obchoduje i s dalšími druhy olejů. U smažení v gastronomii lze podle ní náhradu najít, složitější je to však právě se sladkými výrobky. „Máme třeba kokosový olej, ale ten je dražší,“ dodává Dubská.

Výrobce by musel vyšší náklady promítnout do koncové ceny a není jisté, zda by zdražení zákazníci unesli. Jiné, tekuté oleje se zase musí pro stejnou konzistenci ztužovat, což výrobní proces prodražuje. Ministr zemědělství Marian Jurečka proto už dříve varoval, že přechod na jiné oleje může vést k růstu cen potravin.

Alika přešla při pražení oříšků na slunečnicový olej, který podle výrobní ředitelky Markéty Pavlínové vyjde na litru zhruba o deset korun dráž. Koncové ceny však kvůli tomu nezvýší. A přechod na řepkový olej se podle Volfa neprojeví ani na cenách zmrzlin Prima.

Palmový olej se sice vyskytuje v řadě produktů, celkově spotřebované množství v potravinách je ale relativně malé. I proto přes odklon řady firem od palmového oleje tuzemští výrobci jiných typů tuků zvýšenou poptávku nezaznamenali a neočekávají ji ani pěstitelé řepky.

„Objemy palmového oleje nejsou tak významné, aby jeho výpadek významně zvýšil spotřebu řepkového oleje,“ uvádí Martin Volf, ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.

Reklamní spot, který bojuje proti prodeji potravin s palmovým olejem:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Česká ekonomika znovu zrychlila, překvapilo to i analytiky

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku znovu zrychlila svůj růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 4,5 procenta po tříprocentním vzestupu v...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Výletníky už tolik netáhnou hrady, zamíří raději do místního pivovaru

V Česku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu....  celý článek

(Ilustrační foto;)
Češi spotřebují víc elektrické energie. Produkci táhne uhlí

Češi v letošním prvním pololetí spotřebovali 31 terawatthodin (TWh) elektřiny, proti stejnému období loni o 3,2 procenta více. Meziročně o 2,5 procenta na 44,5...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.