horká linka

* Přítel Jany Havlíkové ze Zdib prý zásadně nekupuje balený chléb, protože podle něho je při jeho skladování nutný přístup vzduchu. Tvrdí, že jestliže zůstane chléb zabalený několik dnů, ztrácí na kvalitě a po dvou dnech začne plesnivět. Janu Havlíkovou by zajímalo, zda má její přítel pravdu a zda může být chléb, který zůstane například v prodejně zabalený pět dnů, ještě kvalitní. Na zachování kvality baleného chleba má největší vliv jeho uskladnění. Informace o tom, jak vhodně skladovat chléb, by měl zákazník najít na obalu. Balený chléb by měl být uložený nejen v suchu, ale také ve stálé teplotě. "Výkyvy teplot způsobují orosení a tím se vytváří ideální prostředí pro vznik plísní," upozorňuje František Pudil z katedry analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Podle něho není dobré kupovat balený chléb k dlouhodobějšímu uskladnění, ale raději jej spotřebovat co nejdříve po nákupu. Jeho velkou výhodou však je, že na rozdíl od nebaleného pečiva na něj nikdo v obchodě nesahá a zákazník má jistotu, že si kupuje hygienicky nezávadnou potravinu.