Hořké čokolády je u nás jako šafránu

Proč nebyla na velikonočním trhu ani jedna figurka z hořké čokolády a většina čokoládových sladkostí je z mléčné? Tak se spolu s dalšími čtenáři ptala Petra Vohanková. Výrobci i obchodníci odpovídají shodně: o hořkou čokoládu není zájem. Mezi všemi čokoládovými pamlsky se jí prodá zhruba pět až šest procent. Prodavačka Alena Maršíková se na věc dívá očima matky: "Dětem víc chutná mléčná čokoláda, po hořké sáhnou, až když jiná není." "A stejné to je i s figurkami. které se kupují hlavně dětem," tvrdí Petr Solař, jenž je odpovědný za vánoční a velikonoční sortiment v Čokoládovnách Nestlé.

"Kolik které čokolády nabízíme, o tom rozhoduje jen a jen zájem trhu." Velmi málo je v obchodech také hořké tabulkové čokolády. Vybrat si lze prakticky jen ze dvou značek - Orion a Figaro. Téměř zcela zmizela z pultů hořká čokoláda s přísadami. Poslední, která přetrvává, je Studentská pečeť, tu a tam ji doplní výrobky z dovozu. "Mléčné Studentské pečeti vyrábíme čtyřikrát více než hořké," uvádí manažer Čokoládoven Nestlé Otakar Jirgl. "Dodávali jsme také hořkou čokoládu s mandlemi, ale skoro nikdo ji nekupoval, proto jsme ji přestali vyrábět. Pokud se zájem obnoví, můžeme začít s výrobou třeba zítra." Podle specialistky na čokoládu z pražské Vysoké školy chemicko-technologické Jany Čopíkové se obliba mléčné čokolády u nás rozšířila spolu se vstupem zahraničních firem do čokoládové výroby.

Ty většinou pocházejí z jižních zemí, kde převládají sladší chutě. "Když Nestlé začalo dávat tyčinky Deli do mléčné polevy, zákazníci je přestali kupovat, protože byli zvyklí na hořkou polevu." Dnes je však všechno jinak, i chutě totiž podléhají změnám a navíc se dají i cíleně ovlivnit reklamou. "Když budete do lidí cpát sladké tyčinky, tak za chvíli budou lízat i cukr," říká s nadsázkou Jana Čopíková. Zájem o hořkou čokoládu podle ní převládá zejména mezi straší generací. "Před válkou byla hořká čokoláda noblesa" V zahraničí má přitom hořká čokoláda přinejmenším stejně příznivců jako mléčná. "Hořkou čokoládu u nás vyhledává asi čtyřicet až padesát procent zákazníků," říká majitel pražského speciálního obchodu s čokoládou Herbert Schildknecht.

Jeho klientela ale není typická, za čokoládou sem přicházejí především cizinci, které neuspokojí i běžná nabídka v tuzemských obchodech. Velikonoční figurky si zde zákazníci mohli vybrat ve všech třech variantách - bílé, hořké a mléčné. "Po bílém zajíčkovi sáhnou spíš děvčata, po tmavém zase kluci," říká švýcarský obchodník. Hořká čokoláda je v zahraničí navíc většinou dražší než mléčná, obsahuje totiž více čokoládové hmoty a i její výroba je dražší. U nás jsou ceny přibližně stejné. "Hořké čokolády se u nás prodá nepoměrně méně, proto má smysl její cenu přiblížit mléčné," vysvětluje manažer Čokoládoven Nestlé Praha Otakar Jirgl.

KOLIK SE U NÁS PRODÁVÁ HOŘKÉ ČOKOLÁDY?

Ze všech čokoládových výrobků 5 %
Z čisté tabulkové čokolády 16 %

Pramen: Čokoládovny Nestlé

MÝTY A PRAVDA O ČOKOLÁDĚ

Tloustne se po ní

NE. I když čokoláda patří k nejkaloričtějším potravinám, netloustne se po ní víc než po jiných pokrmech. Odborníci říkají, že je lepší čas od času podlehnout dobré čokoládě (vždyť jeden dílek váží sotva pět gramů), než si dopřávat čokoládu odlehčenou. Light čokolády neobsahují cukr, ale jsou tučnější než obyčejné. Nemluvě o chuti.

Nemá žádný přínos pro organismus

NE. Čokoláda je bohatá na minerální látky (hořčík a fosfor, mléčná i na vápník). Hořčík působí příznivě na nervový systém, jeho nedostatek vyvolává únavu, úzkost, nespavost. Denní dávka by měla být 350 mg, ve stogramové tabulce čokolády ho je 300 mg. Fosfor v kombinaci s vápníkem je důležitý pro stavbu kostí.

Zatěžuje játra

NE. Pro lidi s jaterními chorobami není vhodná, ale zdravý člověk si čokoládou rozhodně játra nezničí.

Zvyšuje cholesterol

NE. I když je čokoláda dost tučná, obsah cholesterolu je velmi nízký, kolem 1 mg na 100 gramů.

Po čokoládě se kazí zuby

NE. I když patří mezi nejsladší potraviny, zubům neškodí. Zdá se, že i další nectnost čokolády - přispívat ke kazivosti zubů - brzy vezme za své a jednoho dne budou možná dentisté k velké radosti pacientů říkat: Jezte čokoládu, je to dobré pro zuby. Japonští vědci nedávno zjistili, že kakaové boby obsahují látky, které působí proti bakteriím odpovědným za vznik zubního kazu. Před vznikem kazů chrání i v čokoládě obsažený fluor tím, že posiluje zubní sklovinu.

Mléčná je zdravější než hořká

NE. Naopak. Hořká obsahuje méně cukru, tuků a více polyfenolů, které působí jako antioxidant a přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob.

Způsobuje vyrážku

NE. Žádná studie nepotvrdila, že by byla nějaká souvislost mezi konzumací čokolády a vznikem akné či kožních vyrážek. Kožní lékaři doporučují u dětí s atopickým ekzémem vyhnout se potravinám, které mohou vyvolat alergické reakce, čokoláda mezi ně patří. Není však jisté, zda reakce způsobuje samotné kakao, nebo bílkoviny, s nimiž je čokoláda spojena - mléko a sója. (hve)

* hořká čokoláda (kakao, kakaové máslo, cukr)

Říká se jí luxusní, protože obsahuje nejvíce kakaové sušiny (až 55 %). Navíc se zpracovává finančně náročnějším procesem, tzv. konšováním, to znamená, že se míchá s provzdušňováním, což vyžaduje velkou spotřebu energie. Je Kutná, má intenzívní chuť. min. obsah kakaové sušiny 35 procent

* mléčná čokoláda (kakao, kakaové máslo, cukr a mléko)

Obsahuje sušené nebo kondenzované mléko a obvykle kolem 20 procent kakaové sušiny. Je jemná, sladká, na vaření a pečení není tak vhodná. Je nejpopulárnější. min. obsah kakaové sušiny 25 procent

* bílá čokoláda (kakaové máslo, cukr a mléko)

Neobsahuje kakaový prášek, čokoládovou chut získává z kakaového másla. Je sladká a poměrně Kutná. min. obsah kakaové sušiny 18 procent

* čokoláda na vaření (cukr, kakao, kakaové máslo)

Obsahuje méně kakaové hmoty a více cukru. Zpracována je jednodušším procesem bez konšování min. obsah kakaové sušiny 30 procent

* čokoláda light

Není slazena cukrem, ale cukernými alkoholy a umělým sladidlem. Neznamená to, že je méně kalorická, většinou obsahuje víc tuku. Nehodí se tedy pro lidi, kteří bojují s nadváhou, má projímavé účinky.