Hořké piniové oříšky. Pachuť zůstane na jazyku i 14 dní, varuje inspekce.

Hořké piniové oříšky. Pachuť zůstane na jazyku i 14 dní, varuje inspekce. | foto: iDNES.cz

Hořké piniové oříšky musí zmizet z pultů. Pachuť přetrvává i dva týdny

  • 27
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z obchodů piniové oříšky Ensa ze Slovenska. Po jejich požití totiž zůstává v ústech hořká chuť i déle než 14 dní.

Nevhodný výrobek není nijak zdravotně závadný, po jeho konzumaci se ale projevuje takzvaný "pine mouth syndrome", kdy v ústech přetrvává neobvykle dlouho hořkost a s požitím některých potravin se ještě stupňuje.

Zelený balíček piniových semínek nese název "ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ", původem jsou jádra borovice pinie z Pákistánu a byla zabalena ve společnosti Encinger se sídlem na Slovensku. Balení je po 50 gramech.

"Za normálních okolností mají tato semínka nasládlou pryskyřičnou chuť. S odstupem několika hodin po požití semínek vyvolávajících 'pine mouth syndrome' však začne konzument pociťovat zvláštní a nepříjemné chuťové vjemy. Hořká kovová chuť v ústech se zintenzivňuje při konzumaci jiných pokrmů a nápojů, zejména sladkých. Příznaky mohou přetrvávat i více než 14 dní," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma, dodal úřad. Nepodařilo se ale prokázat negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví. Přesto se jejich konzumace nedoporučuje.

Hořkou chuť způsobuje zřejmě nejedlý druh piniových oříšků přimíchaných do některých směsí. "Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. První sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené: chipsy, hranolky plus tuna soli," popisuje svoje zkušenosti v diskusi uživatelka Dani.

Na hořkost v oříšcích si někteří konzumenti stěžovali už letos v březnu. Inspekce v této době vydala nařízení stáhnout z obchodů piniové oříšky původem z Číny. (více čtěte zde)