Z kopce Kaňk nad Kutnou Horou se ve středověku dobývala stříbrná ruda. V roce 1624 sice už měli horníci namále, zato tu vznikla hospoda Na Pašince. Ten památný letopočet má dům ve štítu dodneška. A dlouhá historie je v tomhle případě i symbolem kvality. Na obědy se do Pašinky sjíždějí lidé z širokého okolí. Ze všeho nejdřív je potřeba upozornit na stručnou otvírací dobu - od pondělí do čtvrtka jen od deseti do tří odpoledne! Kdo je zvyklý jíst později, má smůlu. Zájezdní hostinec (ano, venku je parkoviště), kde mají zavřeno 19 ze 24 hodin? A v neděli celý den? Chyba! Nebýt jí, je v hodnocení plných pět hvězdiček. Když je otevřeno, najdeme uvnitř s vysokým vkusem zařízený interiér a pak i menu, které snese přísná měřítka. Zdejší sbírka prvorepublikových artefaktů, počínaje smaltovanými cedulemi (Ovčárecké pivo, Vaňkova pražská semena...) přes kafemlejnky po pendlovky a zachovalý kočárek pro panenky, je skutečně impozantní. A jsou to opravdu pěkné věci, žádná veteš. Kde je dnes k vidění třeba automat na čokoládu! (Vhoďte 50 haléřů - tedy kdyby fungoval.) Nebo obraz - názorná školní pomůcka - s tematikou vodní dopravy (veslaři, voraři, parníček), autor ing. Andrýsek, vydal Melantrich r. 1933! Nástěnná mapa Evropy od firmy Kartro-Werke, Karl Trostli, Prag II - Bredovská 19! Na stěnách visí také několik zrcadel popsaných nabídkou jídel a jiných laskomin. Nevýhodu to má v tom, že písmo se při pohledu z jistých úhlů leskne a není pořádně k přečtení. Na jednom takovém zrcadle stojí týdenní rozpis, aneb co kuchař připravil navíc - pondělí: orientální kuchyně, úterý: ryby (skutečně, měli mořské rizoto), středa: něco sladkého, čtvrtek: zeleninová jídla, pátek: svíčková (perfektní), sobota: králík. Možná se to občas změní, ale princip zůstává. Na jiném skle je lákavá nabídka jménem Horká láska, čili pohár obzvlášť dobré vanilkové zmrzliny s horkými malinami, které záhy zmrzlinu rozpouštějí do chladivé kašičky. Doporučujeme! Obstojné až velké porce jsou tu zákonem. Jiné než velkoplošné talíře se prakticky nepoužívají. A obsluha každou chvíli kolem vás projde s něčím, co byste si rozhodně dali, třeba řízek vypadá znamenitě, ale už je pozdě, máte objednáno... Nezoufejte, i to vaše bude dobré. Přes poledne kralují plus minus padesátikorunová jídla "ze zrcadla" (a z klasických tabulí, ze kterých se čte o poznání líp). Pozor - je tu i velmi oblíbený španělský ptáček! Také vepřové kostky nadivoko uspokojily, i když o chloupek libovější by maso mohlo být. (Zaznamenal jsem však přesně uvařenou dlouhozrnnou rýži.) Samozřejmě, guláš. A nezapomeňme na polévky, najmě na vydatný bujon s vejcem a česnečku. Dobrá je i stálá nabídka pro vegetariány (špagety, penne, smažená brokolice, grilovaná kukuřice, smažený sýr a podobně). A když se chcete rozšoupnout, dejte si za stovku, sto třicet korun něco na grilu. Škoda, že jsem nestihl vyzkoušet saláty - už ten první na jídelníčku, švýcarský vuřtový, zní slibně. "Děkujeme, že od 10 do 15 hodin nekouříte," píše se u dveří; neboli kuřáci mají šanci jen v pátek a v sobotu večer. A skutečně, popelník nevidět. Zdejší restauratér Miroslav Kopecký se, jak vidno na zdi vedle dveří, pyšní například čestným diplomem České barmanské asociace a titulem Employee of The Month za March 1998 v hotelu Prague Hilton. Cena byla za "outstanding customer service". To se pak nedivme, že to tu vypad á k světu. Hospoda měsíce března!
NA PAŠINCE, Kaňk 40, Kutná Hora.
Otevřeno pondělí-čtvrtek 10-15 hod., pátek a sobota 10-15 a 18-22 hod. Napočítal jsem 17 stolů, asi 70 míst k sezení. Žádná hvězdička je nejméně, pět absolutně nejvíc. Útratu si platí autoři sami, o hodnocení personál neví.
Dačický ležák 16 Kč ****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****