Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klubovna místo hospody. Množí se nápady, jak obejít EET

  4:00aktualizováno  4:00
Hostinští a prodejci pokladen se předhánějí ve vymýšlení fint na EET: Pivo koupíte u výčepu do kelímku a pak si ho vezmete vypít do klubovny, kterou provozuje někdo jiný než hospodu. Stejně jako například stánky se svařákem pak hospodský nebude muset tržby evidovat dřív než v březnu 2018.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Už dlouho nevzbudila nová povinnost takovou vlnu nevole a nápadů, jak se jí vyhnout. Někteří hospodští ze severních Čech, kteří mají už za měsíc naostro začít posílat účtenky za jídlo a pití elektronicky na finanční správu, teď prozkoumávají nejnovější nápad. Pivo točit hostům do kelímku a jídlo dávat na plastový talířek s tím, že si vše zkonzumují jinde. Například v „klubovně“, ve kterou by se mohl proměnit hospodský sál. Nebo na zahrádce. Každou část by provozovala jiná firma na své vlastní IČO.

Pokud si host nesedá ke stolu, neobsluhuje ho číšník, nevyužívá toaletu, pak se hostinec vlastně chová úplně stejně jako pouliční stánek a zatím nemusí elektronické účtenky nikam posílat. Stánky totiž mají výjimku až do 3. fáze EET, tedy do března 2018. „Typicky třeba když si u výčepu nechá natočit pivo do PET lahve a tu si následně odnese domů,“ říká jednatel dodavatele pokladen One Pub Pavel Friedrich.

Nebudeme firmy trestat za skokový růst tržeb po EET, řekl Babiš v Rozstřelu

Pokud by to hospoda chtěla praktikovat u všech zákazníků, musela by se zbavit všech stolků a židlí a nesměla by klientům nabízet toalety. To ale v hospodě dost dobře nejde. „Pro hospody to bude dramatický zásah, všichni hledají únikové manévry, které zákon umožňuje. Nejméně ve čtvrtině restaurací to řeší,“ potvrzuje obchodní zástupce Rychlé pokladny Josef Budil.

Podle mluvčí finanční správy Petry Petlachové by se ale kontroloři na zmíněná papírově oddělená zařízení určitě zaměřili a posouzení by bylo v každém případě individuální.

„Situace, kdy je ke konzumaci jídla a nápojů určena zvláštní místnost či klubovna, tedy uzavřený, veřejně nesdílený prostor, který má k dispozici konkrétní provozovatel, se v podstatě neliší od situace, kdy dochází ke konzumaci v otevřeném prostoru na zahrádce před hospodou,“ říká.

Podle ní je to v obou případech stravovací služba a muselo by se vše posuzovat komplexně včetně doplňkových služeb poskytovaných s prodejem jídla.

Kluby se nevzdávají

Klubové pivnice, kde se čepuje pivo bez účtenek, ale už dnes existují na bázi spolků. A čepovat pivo bez účtenek a evidence chtějí dál. Zřejmě nejznámější je spolek s názvem Klub labužnických pohodářů. V jeho čele stojí Dagmar Krylová, která dvanáct let točila pivo pro spolek šachistů ve Vrbce u Ledče nad Sázavou.

„Žádná kontrola mi přes práh nesmí,“ říká Dagmar Krylová, zakladatelka Klubu...

Dagmar Krylová, zakladatelka Klubu labužnických pohodářů

Pivo u pohodářů dostane jen ten, kdo je členem klubu. A tím se lze stát poměrně snadno. Stačí souhlasit se stanovami a zapsat se do knihy.

Příkladu Krylové následovaly zhruba dvě desítky malých hospod na malých vesnicích na Vysočině i jinde. „Už takhle máme spolek šipkařů, kolařů, nově se na mě obrátili ochotníci,“ říká Krylová.

Ochotně radí hospodským z malých obcí, kteří točí pivo spíš pro zábavu než na uživení, a udržují tak společenský život na vsi. Většinou už nemají finanční ani časovou kapacitu vyřizovat si a dodržovat všechny podnikatelské povinnosti včetně EET.

„Je třeba založit si spolek, napíšou se stanovy, pošlou se na soud a ten to musí odsouhlasit. Trvá to několik měsíců, někdy posílají stanovy k přepracování,“ říká Krylová, která nyní přesouvá své působiště do Úsobí u Havlíčkova Brodu.

Spolek musí před registračním soudem prokázat zájmovou činnost. Jako důkaz o ní mohou svědčit fotografie ze soutěží nebo záznamy v klubové kronice. „Členové si odsouhlasí ceny a z toho, co po zaplacení nákladů na provoz pivnice zbyde, si opečou prase nebo udělají soutěž,“ popisuje Krylová.

Křišťálová Lupa 2016
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Detektivové protikorupčního útvaru spolu s celníky a pracovníky finanční správy...
ČKD Praha DIZ jde do konkurzu, část pohledávek insolvenční správce neuznal

Strojírenská firma ČKD Praha DIZ jde do konkurzu, rozhodla o tom schůze věřitelů. Schválila ho většina, pro reorganizaci bylo jen pět procent. Zároveň...  celý článek

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank
Banky toho ví o klientech čím dál víc, říká šéf Raiffeisenbank Vida

Získat nového klienta není sólo hra nových bank. Bojují o ně i tradiční finanční ústavy jako Raiffeisenbank. Ta má nyní zhruba o třetinu klientů více než před...  celý článek

Jan Gonda, a, prezident České asociace franchisingu
Franšízing už neláká jen v gastronomii, podnikatelé investují až milion

Nejoblíbenější obor je dlouhodobě gastronomie, doba ale aktuálně přeje i realitním franšízám, říká Jan Gonda, prezident České asociace franchisingu. Ta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.