Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

Hostem iDNES.cz bude šéf kontrolorů SZPI

myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen
velikost textu:
vydáno 25.2.2016 12:50
Stav části českého restauračního byznysu je tristní. Takového dojmu museli nabýt kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří loni rozdávali pokuty za plísně, brouky, myší trus, nebo jídlo, válející se na podlaze. Jak akce probíhají, čtenářům iDNES.cz popsal Jindřich Pokora ze SZPI.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 25. února 2016 do 14:00

OTÁZKA: Jen by ne zajímalo proč restaurace a hospody se nelepší když se dívám na ano šéfe tak abych se už bal u nich jíst . Co se stalo,že nedbají na čistotu a kvalitu . Rameš
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den pane Rameši, Stav restaurací a hospod je skutečně někdy až tristní, čest výjimkám. Na hodnocení vývoje bych si nechal nějaký čas. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zde provádí kontrolu 14 měsíců, před tím několik desetiletí hygiena. Uvidíme za rok, či dva, zda ukládané pokuty a medializace alarmujících zjištění budou efektivní. Pokud nebude, je cesta jasná. Kdy nestačí pokuta 20 000 může být bude sankce příště několikanásobně vyšší, tak nám to přikazuje potravinářský právní řád. Osobně jsem se několika kontrol zúčastnil a musím říci že ve většina provozoven byla podle mého názoru personálně poddimenzována, resp. chyběl jim tam člověk, který by kromě vaření a výdeje jídel dbal např. podmínky skladování a čistotu. Jp. 25.2.2016 13:08
OTÁZKA: Zajímalo by mě, jestli kontrolujete i pouliční občerstvení, jako jsou stánky s pizzou nebo hot dogy? G.T.
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Ano, a zatím zde nejsou výraznější problémy. Jp. 25.2.2016 13:09
OTÁZKA: Dobrý den, k čemu je dobrá sebečistší podlaha v kuchyni, když bude kuchař čuně? Láďa K.
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: K ničemu, vše je o lidech. Ale SZPI má právo takové čuně vykázat z provozu a podnikateli za to uložit pokutu. Jp. 25.2.2016 13:11
OTÁZKA: Chodite jeste do restauraci kde jste nebyl sluzebne?;) vv
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, jasně že chodím, vzpomínám si na jeden případ, kdy jsme s kolegou (jako běžní zákazníci) vrchního upozornili na skutečnost, že si kuchař po každém výdeji jídla olízne prsty. Tak aby si tam udělal pořádek. Udělal - zavřel dveře do kuchyně a my jsme tam už neviděli. Takže tam jsme od té doby už nebyl. Jp. 25.2.2016 13:14
OTÁZKA: Nedávno proběhla médii případ prodavače párků v rohlíku na Andělu v Praze, který kadil hned vedle vozíku s párky na ulici. Je i to pro vás podnět, abyste si na něj došlápli? Můžete i fotku z médií brát jako důkaz? Jaký trest mu hrozí - a hrozí prodejci, nebo provozovateli? párkař Bob
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, podněty z tisku řešíme docela běžně. Bohužel s cizími fotkami nebo vzorky potravin toho moc nenaděláme, musíme si opatřit vlastní důkazní materiál. Pokuta se ukládá vždy s ohledem na rozsah a jiné aspekty protiprávního jednání, ale také s ohledem na možnou výši ukládané sankce. Pokuty, podle rozhodnutí soudu, nesmí znamenat likvidaci kontrolovaného . V takové popsaném případě si dovedu představit desítky tisíc. Jp. 25.2.2016 13:18
OTÁZKA: Zdravím vás, myslíte si že je to s tou čistotou v českých hospodách horší než jinde? A podle čeho se má orientovat zákazník, když je lokál huj a kuchyně fuj, jak má poznat že něco není v pořádku? Děkuji, Ivona Šimková Ivona Šimková
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den paní Šimková, prošel jsem pár hospod a restaurací i v zahraničí ale srovnávat si netroufám. Viděl jsem i restauraci se zázemím v Turecku, ze které jsem ihned utekl. Jak jsem již napsal, je to o lidech. Pokud má někdo svoji profesní hrdost a jeho hlavním cílem je mít spokojeného zákazníka, ten chápe že čistota a pořádek je základem všeho. A pak časem přijdou i ty peníze.... Jp. 25.2.2016 13:21
OTÁZKA: Když někde zjistíte pochybení, za jak dlouho a kolikrát se tam vracíte, abyste ověřili, zda došlo k nápravě? Zalabák
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, při zjištění pochybení se podnikateli ukládá opatření, aby si své věci uvedl do souladu s právním předpisem. Následné kontroly se provádí naprosto běžně. SZPI je má ve svých kontrolních manuálech uvedeny jako povinné - tj. kde je problém bude provedena i kontrola plnění uloženého opatření. Časy jsou různé někdo je schopen odstranit problémy za jeden den, ale jsou i případy, kdy se musí provést stavební úpravy a pak se jedná o měsíce. Navíc tam, kde jsou problémy, tam se zkracují intervaly mezi dalšími kontrolami. Jp. 25.2.2016 13:26
OTÁZKA: Kontrolujete firmy ktere se specializuji na rozvoz jidel? (pizza apod.) Ve zverejnovanych vystupech jsem je nezahledl a nechce se mi verit ze je to diky tomu ze jsou beze skvrnky. vv
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, ano, kontroly rozvážek pizzy, krabičkových diet atd. probíhají a zatím jsem nepostřehl vážnější problém, o kterém by bylo nutné uvědomit veřejnost. Ale jak jsem již uvedl, kompetence zde máme 14 měsíců a ještě jsme nestačil zkontrolovat všechny takové provozy. Jp. 25.2.2016 13:29
OTÁZKA: Máte pravomoc kontrolovat i závodní a školní jídelny? Jaká je situace tam? Je to horší, nebo lepší než v hospodách? Alena
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den paní Aleno, pravomoc máme, ale aby jsme podnikatele moc nezatěžovali, tak máme s hygieniky dohodu, že v takových tipech provozů provádí kontrolu hygienické stanice. Já sám čerpám informace o stavu v těchto zařízeních z tisku. Např. v iDNES ze dne 23.2.2016 je zajímavý článek o stravě pro seniory. Jp. 25.2.2016 13:32
OTÁZKA: Co úplně nejotřesnějšího jset v zázemí restaurací viděl? 123
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, v jedné pražské restauraci jsme se při kontrole doslova přilepili k podlaze již při vchodu v části vyhrazené hostům. V kuchyni pak byl naprosto neuvěřitelný nepořádek. Vzpomínám si, jak jsem pomáhal nadzvednout pracovní desku, aby inspektor mohl vyfotit její stav a nešlo to. Až po určitém úsilí to mlasklo a deska se nadzvedla spojena se stolem snopky jakéhosi slizu. Zápach nepopsatelný... Provozovna byla uzavřena. Jp. 25.2.2016 13:37
OTÁZKA: Dobrý den, mohl bych se prosím zeptat, kdy skončí vaše nekončící válka s hygienou o kompetence na kontrolách? Měl jsem za to, že to skončilo v prosinci, ale je další rok a začíná to znova ve stylu od 1.1.2017 jim vše kromě ústavního a školního stravování sebereme. Co kdyby oni vše sebrali vám - bylo by to fér? děkuji Marián Malík
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den pane Malíku, nevím, že by SZPI někomu vyhlásila válku. Kompetenční změny jsou v pravomoci zákonodárných sborů. A ten současný asi zohledňuje výsledky dlouhodobé práce SZPI. Jp. 25.2.2016 13:40
OTÁZKA: Dobrý den, jak bojovat s podmírami a zabránit tomu, aby obsluha naplivala do "opraveného" piva? Nemyslím tím cestu přes ČOI, ale přes Vás. Děkuji. Elvis
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den Elvisi, tak pokud Vám někdo plivne v zázemí do jídla nebo do piva - kde není žalobce a svědek, tam není ani soudce. Co se týče množství podávaných nápojů jste u SZPI na správné adrese. Pošlete nám stížnost a my ji prošetříme. Pokuty již za to padly, jedno podměrečné pivo za 35 000,- Jp. 25.2.2016 13:43
OTÁZKA: Dobrý den, právě jsem porazil Tomáše Berdycha. Mohu s Vámi zajít na skončení turnaje do nějaké české restaurace? Eva Smítková
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: OK, končím v 16,00. Můžu si vybrat podnik? Jp. 25.2.2016 13:43
OTÁZKA: Dobrý den,proč nezveřejníte název a místo restaurace kde se takový nepořádek mají,určitě by se lidé těmto podnikům zdaleka vyhnuli a sám trh by tyto podnikatele vyřadil. Bohuslav Fornbaum
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: Dobrý den, všechny podniky uzavřené s ohledem na kritický stav pořádku a čistoty jsou zveřejněny na webu Potraviny na pranýři. Adresa: http://www.potravinynapranyri.cz/WSearch.aspx?lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles 25.2.2016 13:47
OTÁZKA: Děkuji Vám za odpověd. Jedná se o restaurace V Cípu, V cípu 1 Praha, restaurace Václavka, Václavské náměstí 48, Restaurace U Jindřišské věže, Jindřišská 26. Vše dlouhodobě piva podměrečná, opakovaně chodím a opakovaně upozorňuji a nic. Elvis
myší trus na podlaze jedné z uzavřených prodejen Jindřich Pokora: OK, předám na pražský inspektorát Jp. Děkuji vám všem za zaslané dotazy a někdy na shledanou. Jindřich Pokora 25.2.2016 14:02

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.