Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

  5:00aktualizováno  11:53
Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Indonésie přišla od roku 1990 o 31 milionů hektarů lesních ploch, což odpovídá téměř rozloze Německa. Důvodem je nárůst světové poptávky po palmovém oleji a vysazování palmových hájů na místě vypálených deštných pralesů.

ON-LINE ROZHOVOR S JIŘÍM BRÁTEM

Specialista na potravinové tuky odpovídal na dotazy čtenářů iDNES.cz.

Dramatické obrázky ohořelých orangutaních mláďat obletěly svět a přiměly řadu tuzemských spotřebitelů hromadně bojkotovat potraviny obsahující palmový olej.

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a...

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky

Okolo suroviny se však šíří i řada mýtů. Jak je to s údajnou škodlivostí palmového oleje pro lidské zdraví? Opravdu mohou za jeho boom potravináři? A proč se výrobci jednoduše nevrátí k těm surovinám, které používali dříve?

Na tyto i další otázky odpovídal čtenářům iDNES.cz docent Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a sdružení Vím, co jím.

Více čtěte zde: Palmový olej podražil. Zájem však kvůli unikátním vlastnostem neopadá

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čokoláda (ilustrační foto)
Už jen čtyři kila na rok. Oblíbenost čokolády v Česku klesá, sladí se méně

Spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku klesá, Češi jich snědí v průměru necelé čtyři kilogramy za rok. Lidé se podle odbornice na výživu z iniciativy Vím, co...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.