Není žádnou novinkou, že houby v sobě ukládají těžké kovy, které si odebírají ze zatížené půdy. Někdy v nich může být i pětkrát víc než v půdě. Je také nepochybné, že velké množství kadmia a olova škodí játrům a ledvinám a přemíra rtuti poškozuje nervový systém.
Je to otázka míry
Stejně jako u všech potravin, které mohou obsahovat škodliviny, i u hub záleží na množství, které zkonzumujeme. Nebezpečí v sobě skrývají jen pro toho, kdo by to s jejich spotřebou přeháněl.
"Houby konzumujte střídmě, spíše jako doplněk stravy, jako koření," radí Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. Podle něho by člověk neměl v sezoně sníst víc než půl kila čerstvých a v zimě 20 gramů sušených hub za týden. Riziko může houbař snížit také tím, že bude sbírat na různých místech a dávat přednost mladším houbám. Pro houbaře má ještě další radu: "Nenechte se stresovat senzačními zprávami v médiích, pohoda má na zdraví významný vliv."
Jako investor dnes máte na výběr velké množství fondů s různou investiční strategií. Jak si vybrat?
Zírá vám kolega na poradě na prsa místo do očí? Musíte často poslouchat přisprostlé vtipy? Jak se bránit?
Testem prošlo celkem třináct chlazených hotových jídel osmi výrobců. Jak hotovky dopadly?
A jak vidí odborník toxikolog výsledky rozborů, které deník Blesk minulý týden prohlásil za alarmující? Nejvyšší hodnoty těžkých kovů - v tomto případě kadmia - naměřili ve Státním veterinárním ústavu v Praze u jednoho vzorku hub z brdských lesů. "O riziku by se mohlo mluvit až tehdy, kdyby člověk vážící 75 kilogramů snědl takovýchto hub víc než kilo a půl za týden," uvádí Jiří Ruprich.
Rady odborníka
* Sbírejte houby na různých místech, snížíte tak pravděpodobnost, že by všechny byly silně kontaminované
* Mladší plodnice hub obsahují méně škodlivin
* V houbařské sezoně nejezte víc než půl kila čerstvých hub týdně a během zimy 10 až 20 gramů sušených hub týdně
* Houby konzumujte střídmě, spíše jako doplněk stravy, jako koření