Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I v nablýskaných supermarketech nabízejí závadné potraviny

  12:33aktualizováno  12:33
Jedna sedmina z 64 lahůdkářských výrobků pocházejících ze supermarketů z celé republiky, které testovala MF DNES v nezávislé laboratoři Státního veterinárního ústavu v Praze, byla zdravotně závadná.
Většina z nich obsahovala choroboplodné bakterie Listeria monocytogenes. Zdravým lidem listerie neškodí, ale u osob s oslabenou imunitou mohou vyvolat takzvanou listeriózu, vzácné, ale nebezpečné onemocnění, které ve čtvrtině případů končí smrtí.
Jak dopadly testované obchody a jak se testovalo najdete ZDE.

Test ze zaměřil na rychle se kazící potraviny, u kterých je v letním období riziko, že se v nich bakterie rozmnoží, pokud nejsou při výrobě, dopravě nebo prodeji dodrženy hygienické zásady.

Obsahovala je čajovka, respektive métský salám, smažený karbanátek, uzený losos, matjesy a větrník. Většinou jde o rizikové potraviny, a listeriím se v nich daří dobře. Listerie patří mezi takzvané patogenní mikroorganismy, původce onemocnění z potravin.

"V potravinách se nesmějí vyskytovat," uvádí Irena Michalová z Útvaru hlavního hygienika České republiky. "Potraviny, u kterých je tato bakterie zjištěna, musí být vyřazeny z prodeje."

Většina zákazníků nenechá na supera hypermarkety dopustit. Snížily ceny potravin a zvýšily úroveň jejich prodeje. Prodavači už neberou kolečka salámu rukama, navlékli si na ně rukavice. Že by prodávali zdravotně závadné potraviny? Vyloučeno. To spíš v samoobsluze na rohu nebo malém vesnickém krámku, kde bojují s prostorem a kde dosluhují staré chladicí pulty. Ale v hypermarketu? Přesto je to tak. Přesvědčili se o tom redaktoři MF DNES, když spolu s vedoucí mikrobiologické laboratoře prošli sedmnáct obchodů v šesti městech, nakoupili téměř devadesát výrobků, na místě v nich změřili teplotu a v laboratoři pak bakterie. Jednotlivé pokrmy v chladničce je radno od sebe oddělit Cukrářské zákusky patří k těm nejchoulostivějším potravinám. Chlad a dobrá hygiena jsou nutnou podmínkou.

Výsledek byl šokující: z potravin určených přímo k jídlu bylo 14 % zdravotně závadných, 30 % mikrobiologicky nevyhovujících a z těch, které mají být ještě tepelně upravovány - tedy masa nebo masných polotovarů - 63 % nevyhovělo normám kvůli vyššímu obsahu bakterií. Test ze zaměřil na rychle se kazící potraviny, u kterých je v letním období riziko, že se v nich bakterie rozmnoží, pokud nejsou při výrobě, dopravě nebo prodeji dodrženy hygienické zásady. Mikrobiologické analýzy ve Státním veterinárním ústavu v Praze-Lysolajích mimo jiné odhalily v sedmi výrobcích bakterie Listeria monocytogenes, které zdravému člověku neublíží, ale pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi a těhotné ženy mohou být osudné. Třikrát je obsahovala čajovka, respektive métský salám, jednou balený smažený karbanátek, uzený losos, matjesy a větrník. Většinou jde o rizikové potraviny, které nejsou buď vůbec tepelně upraveny (čajovka), nebo jen částečně (uzený losos), a listeriím se v nich daří lépe. Listerie patří mezi takzvané patogenní mikroorganismy, původce onemocnění z potravin. "V potravinách se nesmějí vyskytovat, a proto nejsou pro ně ani stanoveny tolerované limity," uvádí Irena Michalová z Útvaru hlavního hygienika České republiky. "Potraviny, u kterých je tato bakterie zjištěna, musí být vyřazeny z prodeje." Zdravotně závadné byly ještě další dva výrobky - krém a la losos a vlašský salát. Neobsahovaly sice choroboplodné zárodky, ale měly překročeny nejvyšší mezní hodnoty mikroorganismů. "Takové potraviny jsou rovněž považovány za zdravotně závadné," vysvětluje Irena Michalová. "I u nich totiž hrozí potenciální nebezpečí onemocnění z potravin, které se může projevit zejména u oslabených, nemocných a starších lidí a dětí." Kdyby na takové potraviny narazila Česká zemědělská a potravinářská inspekce, mohl by majitel obchodu dostat až třímilionovou pokutu. Větší množství bakterií, než kolik povolují předpisy, bylo ještě u celé řady dalších potravin. "Když výrobek překročí tolerované hodnoty mikroorganismů, ale nepřekročí ještě maximálně přípustné, tak je hodnocen jako nevyhovující a je na inspektorovi, jak o něm rozhodne. Může jej zakázat prodávat, nebo určit k rychlému doprodeji," vysvětluje Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu. U choulostivých potravin, které rychle podléhají zkáze, je nesmírně důležité, aby byly po celou dobu uchovávány při teplotě do 5o C, u některých výrobce připouští 8 o C. Ani jeden z navštívených obchodů však neskladoval všechny testované výrobky správně. Svědčí o tom teploty naměřené okamžitě po zakoupení vzorků, některé výrobky měly dokonce víc než osmnáct stupňů

Výsledek testu: 9 z 64 lahůdek v testovaných supermarketech bylo zdravotně závadných





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.