Podle žebříčku zákazníci zjistí, kde s největší pravděpodobností narazí na maso, které

Podle žebříčku zákazníci zjistí, kde s největší pravděpodobností narazí na maso, které | foto: Profimedia.cz

Inspekce chystá žebříček obchodů se zkaženými potravinami

  • 114
Už brzy bude mít Státní zemědělská a potravinářská inspekce nový bič na obchodníky s potravinami. Kromě pokut či stahování závadných výrobků z pultů budou inspektoři udělovat "černé puntíky" obchodům, které prodávají zkažené potraviny.

"Chystáme žebříček obchodních řetězců, jak dopadají z hlediska našich kontrol. Jde o naprosto novou věc. První žebříček zveřejníme v prvním čtvrtletí příštího roku," slibuje mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Podle žebříčku se zákazníci snadněji zorientují, kam raději nejít pro zeleninu a kde s největší pravděpodobností narazí na maso, které už "zavání". Každý třetí výrobek z masa, který inspektoři zkontrolují, nevyhovuje.

Nejčastějším nešvarem je, že obchodník nedodrží teplotu pro skladování, maso se pak rychle kazí – zelená, zapáchá a úplně mění svoji konzistenci. Právě čerstvost ovoce a zeleniny a masných výrobků kontrolují inspektoři nejvíce. "Suverénně nejvíce nevyhovujících vzorků je mezi ovocem a zeleninou, hned na druhém místě je maso," podtrhuje Šmídtová.

Zelené maso můžete odhalit

Zelené maso si může spotřebitel snadno zkontrolovat. "Mnohem horší jsou věci, které si sám nezkontroluje, které se potvrdí až laboratorními rozbory," upozorňuje Martina Šmídtová.

Takové skryté nebezpečí odhalil i páteční test MF DNES. Ze 17 náhodně vybraných balíčků grilovacích mas naložených v marinádách se ve třech pod mikroskopem objevily bakterie listerie a salmonely, které jsou pro zdraví nebezpečné. - Výsledky testu čtěte zde

Oslabení lidé mohou po jejich požití skončit v nemocnici s vysokými horečkami a průjmy. Mimořádně rizikové jsou pro těhotné ženy, kterým mohou způsobit potrat.

"Dalších osm balíčků se ke svému zenitu blížilo každou hodinou," podotkl jeden z porotců Roman Vaněk, kterému test dokonce způsobil zdravotní potíže.

U mas se listerie zjišťuje jen u drůbežího

Problém je, že nebezpečné bakterie se hlídají pouze u výrobků, které se přímo spotřebují, a u drůbežího masa. U syrového vepřového a hovězího masa neexistují pro listerii a salmonelu limity.

"Očekává se, že maso projde ještě tepelnou úpravou, která bakterii zlikviduje," říká mluvčí inspekce Šmídtová. Bakterie zničí například var nebo sedmdesát stupňů vysoká teplota po dobu půl hodiny. Jenomže například při grilování je maso nad ohněm jen krátce a často nestačí nebezpečnou listerii zničit. Kontroly inspektorů nejsou náhodné.

Záleží na tom, jakou zkušenost mají s obchodníkem z dřívějška, pod drobnohledem jsou i provozovatelé s velkým objemem zboží. Inspektoři pátrají i po stížnostech zákazníků. "Vždycky nám pomůže, když zákazník uvede konkrétní druh a datum trvanlivosti výrobku. Ať víme, co máme hledat," dodává Šmídtová.