Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela Státní zemědělská a potravinářská...

Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce tři restaurace v areálu tržnice Sapa | foto: SZPI

Deratizace za provozu šokovala inspektory. Zavřeli v Sapě tři restaurace

  • 32
Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela minulý týden Státní zemědělská a potravinářská inspekce tři restaurace v areálu tržnice Sapa v pražské Libušské ulici. Inspektoři našli v provozovnách špínu, prach či chybějící přístup k teplé vodě.

V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj zůstanou zavřené do odstranění nedostatků.

Inspekce spolu s policií kontrolovala čtyři provozovny, z nichž u tří našla chyby. Uzavření se týkalo provozoven Pho Quan, Hahn Pham Thi a Dong Do.

Garážová velkovýrobna tofu pro Sapu: kádě plné sóji, myší trus a plíseň

„U Pho Quan se do provozovny dostavili pracovníci deratizační firmy, kteří začali v průběhu inspekce aplikovat postřik proti škůdcům v bezprostřední blízkosti nebalených potravin přímo v prostorách pro přípravu pokrmů,“ uvedl Kopřiva. Na základě tohoto „mimořádně ostentativního“ porušení pravidel bezpečnosti potravin zakázali inspektoři užívat prostor a také uvádět do oběhu přes 30 kilogramů rozpracovaných pokrmů.

U Hahn Pha Thi chyběl přístup k teplé vodě, takže personál nemohl zajistit hygienickou očistu výčepního skla a nádobí. „K dispozici byl jediný nerezový dřez a chybělo vybavení pro očistu rukou zaměstnanců. Kuchyně a kuchyňská zařízení byla celkově v zanedbaném stavu, na vařičích, za zařízením a na podlaze se dlouhodobě kumulovala špína, prach a zbytky pokrmů,“ popsal Kopřiva.

Provozovna Dong Do nebyla podle něj adekvátně zajištěna proti pronikání škůdců. „Ve skladu s nápoji a potravinami se vyskytovaly exkrementy hlodavců. Po odstranění pochybení inspekce vše zkontroluje. S provozovateli zahájíme správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva.

,