Inspekce zakázala prodej téměř sta kilogramů hub

I když koncem prázdnin byla úroda hub taková, že o ně lidé v lesích a na loukách doslova zakopávali, ne všichni měli možnost si je sami nasbírat. Možná pak neodolali nabídce prodejců u silnic či v tržnicích, kteří se objevili stejně jako houby po dešti. Kontroly, které provedli inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) v průběhu července a srpna u 44 vybraných vzorků, odhalily při prodeji nasbíraných volně rostoucích hub řadu nedostatků. Kromě špatného označení mnozí prodejci nedodrželi teplotu skladování, která může být nejvýše deset stupňů. "V několika případech byly houby nabízeny k prodeji rozřezané na menší kousky, ačkoliv podle vyhlášky mohou být rozděleny pouze jedním podélným řezem," uvedla k výsledkům kontrol tisková mluvčí ČZPI Daniela Kolejková. Volně rostoucí, tedy ne uměle vypěstované houby, by měl jejich prodejce označit druhem (například hřib smrkový nebo hřib dubový), datem sběru a dobou použitelnosti nejpozději do tří dnů ode dne sběru. Za uvedené nedostatky zakázali inspektoři prodej celkem 98 kilogramů hub. Některým prodejcům v severních Čechách navíc chybělo povinné osvědčení o základních znalostech hub. Kontroly také prokázaly u několika vzorků nadlimitní obsah těžkých kovů. "Například ve Valašském Meziříčí nabízel prodejce deset kilogramů hřibu smrkového nasbíraného na svazích Beskyd v okolí prostřední Bečvy. Ve vzorku této houby ČZPI prokázala čtyřnásobně více kadmia, než povoluje platná norma," uvedla Daniela Kolejková. V Brně si zase lidé mohli koupit hřiby koloděje, které obsahovaly o polovinu více rtuti, než je přípustné.

POVINNOSTI PRODEJCŮ ČERSTVÝCH HUB

1) označení:

- údajem o druhu hub (např. liška obecná, hlíva ústřičná, žampion hnědý)
- datem sběru
- dobou použitelnosti
- do tří dnů ode dne sběru (volně rostoucí)
- do pěti dnů ode dne sběru (pěstované)

2) krájení a loupání:

volně rostoucí houby mohou být rozděleny jen jedním řezem, klobouk musí zůstat spojený s třeněm, loupání klobouků je dovoleno jen u klouzků

3) kvalita:

houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené, nadměrně vlhké či špinavé

4) skladování a přeprava:

- volně rostoucí při teplotě od 0 do 10 stupňů Celsia a pouze v jedné vrstvě
- pěstované při teplotě od 0 do 6 stupňů Celsia a nejvýše ve dvou (balené) nebo třech (nebalené) vrstvách

5) osvědčení:

každý prodejce by měl mít u sebe osvědčení o základních znalostech hub



Témata: Bečva, Test iDNES.cz