Instantní polévky bývají přesolené

- Ideální, rychlá a dobrá svačina doma, v práci nebo třeba na lyžích. Takové mají být instantní polévky, alespoň podle slibů jejich výrobců. Zejména ten, kdo se snaží méně solit, by jim však neměl příliš věřit a dát si šálek horké polévky jen občas jako nouzové řešení. Děti a lidé, kterým omezení soli doporučil lékař, by tyto polévky neměli jíst vůbec.
Podle výsledků testu devíti instantních polévek tří nejvíce kupovaných značek - Knorr, Maggi a Vitana - jsou v každém hrnku hotové polévky v průměru dva gramy soli. V jedné z polévek bylo dokonce tolik soli, že by se podle předpisů vůbec neměla objevit v obchodech. Navíc chuť i vzhled některých z nich neodpovídá názvu a zobrazení na obalu.

Omezení soli v polévkách má svůj důvod. Málokdo vystačí jen s jednou porcí za den. Dva či tři sáčky zpravidla vyčerpají osmigramovou denní dávku soli, kterou lékaři považují ještě za zdraví neškodnou. Třemi přesolenými polévkami se sice nikdo neotráví, jejich dlouhodobější požívání se však již může na zdraví podepsat. "Nadměrná konzumace soli je rizikem pro vysoký krevní tlak, který zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a má úzký vztah ke vzniku mozkové mrtvice a infarktu," vysvětluje dietní sestra Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Z trojice hovězích, hrachových a gulášových polévek, které pro MF DNES testovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, dopadla nejhůře Knorrova gulášová polévka. Byla dvakrát slanější než obě konkurenční, přičemž obsahovala více než čtyři gramy soli (22,8 %), přestože norma dovoluje nejvýše třigramy v šálku. Podle zákona o potravinách tato polévka neodpovídá požadavkům na jakost, a neměla by se tedy vůbec prodávat. Redakce MF DNES proto požádala přímo výrobce, aby se k testu vyjádřil. Miroslav Hošek, obchodní ředitel firmy Bestfoods Česká republika, která polévky Knorr vyrábí, ihned vyloučil jakoukoli chybu ve výrobě. Na základě výsledků redakčního testu nechal ve stejné laboratoři změřit sůl v polévkách dodaných z archivu firmy Bestfoods. Přestože byly ze stejné výrobní dávky, soli v nich bylo téměř o polovinu méně než ve výrobcích, které nakoupili redaktoři. K tomu Miroslav Hošek dodává: "Nemohu a ani nehodlám komentovat různé výsledky, které naměřili ve Státním veterinárním ústavu, a nemám pro to ani vysvětlení." Podle Jana Rosmuse ze Státního veterinárního ústavu v Praze se však chyba v průběhu testu rozhodně nemohla stát. "Všechny dodané vzorky jsme měřili naprosto shodně, stejnou metodou, výsledky jsou srovnatelné a jakákoli chyba je vyloučená." Miroslav Hošek i přesto tvrdí, že není možné, aby sáčky s polévkami ze stejné výrobní dávky měly různý obsah. Jiný názor má Milan Houška z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze. "Může se to stát u polévek, které se solí po usušení, tedy když se do již usušeného základu přidává sypká sůl," vysvětluje Houška. Právě tak se polévky Knorr vyrábějí. Firma Bestfoods sice tvrdí, že jsou gulášové polévky Knorr v pořádku, protože obsahují jen 12 procent soli (2,5 gramu). Pozornější zákazník si však na obalu přečte, že v polévce má být soli jen 10,6 procenta. "Jestliže je na obalu deklarován jiný obsah soli, než ve skutečnosti, jde o klamavě označený výrobek," říká ředitelka pražského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce Inka Laudová. Pokuta, kterou inspekce za toto porušení zákona o potravinách může uložit, je vysoká - až tři miliony korun. Že jsou některé polévky přesolené, potvrdila i druhá část testu, v níž odborná porota kuchařů hodnotila chuť a vzhled každé polévky. Zároveň kuchaři porovnávali, nakolik fotografie polévek na obalech odpovídají skutečnosti. Po sečtení všech bodů se ukázaly jako nejlepší polévky Maggi. Při jejich výběru se zákazník může spolehnout na to, že bude mít v šálku skutečně polévku, která chutí i vzhledem odpovídá názvu. O zbývajících dvou značkách to bohužel tvrdit nelze. Tak například Vitana dělá celkem dobrou gulášovou polévku, ale její hovězí vývar u porotců zcela propadl. Především proto, že v něm nebyly celestýnské nudle, ačkoli je výrobce uvádí přímo v názvu. Hovězí polévka Knorr porotě naopak chutnala ze všech hovězích polévek nejvíce, na rozdíl od již zmíněné přesolené "gulášovky" od téhož výrobce...

Ze tří značek instantních polévek získaly nejlepší celkové hodnocení výrobky Maggi. Podle porotců byly nejen dobré, ale také vzhledově odpovídaly obrázkům na obalech. V porovnání s ostatními dvěma značkami také obsahovaly v průměru méně soli. Při jejich nákupu zákazník navíc ušetří, neboť jsou levnější než polévky Knorr či Vitana.
(aku)

Oblíbené značky instantních polévek

Vitana 70 %
Knorr 61 %
Maggi 55 %
ostatní 7 %

Poznámka: Průzkum MML se uskutečnil v období od 18. 1. do 3. 10. 1999
Pramen: Median

Složení poroty:
Michal Smetana, zástupce šéfkuchaře, hotel Corinthia Panorama
Praha. Petr Slavětínský, zástupce šéfkuchaře, hotel Renaissance Praha.
Jiří Král, šéfkuchař, restaurace Obecní dům v Praze.
Vladimír Tolar, šéfkuchař, restaurace Novoměstský pivovar v Praze.
Eva Řezníčková, kuchařka, restaurace U Jindřišské věže v Praze.
Jana Podojilová, šéfkuchařka, Vysoká škola hotelová v Praze 8.
Jana Vojáčková, kuchařka, Vysoká škola hotelová v Praze 8


Poznámky: Obsah soli udává její množství ve 200 ml hotové polévky. Stupnice hodnocení - vynikající, - dobrá, - průměrná, - vyhovující, - nevyhovující. Hodnocení poroty bylo zpracováno na základě těchto kritérií: vzhled (20 %), chuť (60 %), porovnání s obalem (20 %).

Polévky byly zakoupeny v polovině ledna v centru Prahy. Pro srovnatelnost cen všechny pocházejí z prodejny J.Meinl. Ceny jsou za balení dvou porcí polévky.

Pramen: Státní veterinární ústav v Praze a TEST DNES

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele, financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů *Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz. Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz.

Instantní polévka během zimního výletu sice zahřeje, ale některá z nich zdraví příliš neprospěje.

Výrobce: Bestfoods CZ, Praha Cena: 14,10 Kč Obsah soli: 4,5 g Hodnocení poroty: ** Poznámky: velmi slaná, špatně zahuštěná (jakoby sražená)

Výrobce: Nestlé Food, Praha Cena: 14 Kč Obsah soli: 2,2 g Hodnocení poroty: *** Poznámky: chutná, ale špatně zahuštěná (jakoby sražená)

Výrobce: Vitana, Byšice Cena: 14,90 Kč Obsah soli: 2,15 g Hodnocení poroty: **** Poznámky: krémová, ve skutečnosti vypadá lépe než na obalu

Výrobce: Bestfoods CZ, Praha Cena: 14,10 Kč Obsah soli: 2,23 g Hodnocení poroty: **** Poznámky: chutná

Výrobce: Nestlé Food, Praha Cena: 13,50 Kč Obsah soli: 2,26 g Hodnocení poroty: **** Poznámky: chutná

Výrobce: Vitana, Byšice Cena: 14,90 Obsah soli: 1,83 Hodnocení poroty: ** Poznámky: bez chuti, obal klame (v polévce nejsou celestýnské nudle), slabá barva a vůně

Výrobce: Bestfoods CZ, Praha Cena: 14,10 Kč Obsah soli: 1,72 g Hodnocení poroty: *** Poznámky: hustá, krémová, ale bez chuti

Výrobce: Nestlé Food, Praha Cena: 13,50 Kč Obsah soli: 1,88 g Hodnocení poroty: *** Poznámky: rozmočené chlebové krutony

Výrobce: Vitana, Byšice Cena: 14,90 Kč Obsah soli: 2,77 g Hodnocení poroty: *** Poznámky: dobré, jemné a křupavé krutony z housky, je příliš cítit pórek