Spolu s těstovinami zřejmě nejznámější italský pokrm je podle zástupců sdružení i v těch nejlevnějších restauracích nehorázně předražený v porovnání s tím, kolik stojí ingredience.
ADUC upozorňuje, že základní suroviny na nejjednodušší pizzu Margherita, což jsou rajčata, sýr mozzarella a bazalka, stojí zhruba padesát eurocentů (asi 15 korun).
I při započítání těsta, energie, práce a přiměřeného zisku se náklady nemohou rovnat pěti eurům (150 korun), které si za pizzu účtují restaurace. Oproti ceně základních surovin je to nárůst o tisíc procent.
Podobná měřítka aplikovalo sdružení také na cenu vybraných ryb v dobrých restauracích, které často přijdou na 150 eur. "Skutečné náklady jsou jen zlomkem ceny," zlobí se spotřebitelé.
Vyzívají všechny Italy i návštěvníky země, kterým není lhostejná předražená pizza, aby ji v sobotu prostě nekupovali.