Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak kvalitní jsou plátky tavených sýrů

  10:24aktualizováno  10:24
Nejlepší tavené plátkové sýry na tuzemském trhu pocházejí ze zahraničí. První tři místa žebříčku na přehlídce tavených sýrů, která se konala minulý týden v Praze, obsadily Veselá kráva eidam, Happy cow Tilsit a Welcome cheddar. Těsně za nimi skončily dva tuzemské výrobky Apetito z TPK Hodonín a Lipno Madeta z JČM České Budějovice.

Vítězný výrobek Veselá kráva eidam jako jediný získal označení "výborný". Ostatních třiatřicet výrobků si vysloužilo dobré hodnocení a pět výrobků porotci označili za nevyhovující.

Plátkové tavené sýry jsou mladší příbuzní tavených roztíratelných sýrů. Zatímco trojúhelníčky se začaly vyrábět na počátku minulého století, plátky se objevily až v padesátých letech s nástupem módy sendvičů a toastů. Na chleba se nemažou, ale pokládají, čemuž je přizpůsoben i jejich charakteristický čtvercový tvar.

Vyrábějí se dva typy: na teplou a studenou kuchyni. "Takzvané reversibilní, které se při tepelné úpravě opět roztaví a vytvoří na pokrmu chutnou krustu, jsou velmi populární hlavně u Američanů, kteří milují toasty, hamburgery a zapékané věci," říká znalec sýrů Ladislav Likler. "Druhý typ má tužší konzistenci a používá se hlavně na sendviče."

První fáze výroby je podobná jako u mazacích sýrů - přírodní sýr (jednoho druhu nebo směs) se rozemele a spolu s ostatními přísadami roztaví na hmotu, která se dál zpracovává. "Tavenina se pak navíjí na chladicí válec, nebo se táhne přes vodní lázeň," vysvětluje postup výroby Jarmila Štípková z poradenské firmy Milcom servis. "Vznikne tak pás, z něhož se pak na balicí lince krájí jednotlivé plátky, které se vkládají do průhledné fólie."

O přehlídce tavených plátkových sýrů

Hodnotilo se celkem 53 vzorků 18 firem (z toho 8 bylo od dvou českých výrobců), z toho 39 pocházelo z tuzemských obchodů. Vzorky hodnotily tříčlenné komise odborníků a šestičlenná laická komise složená z novinářů. Porotci ochutnávali vzorky anonymně, posuzovali vzhled, konzistenci, vůni a chuť. Přehlídku uspořádala poradenská společnost FT. Výsledky předchozí přehlídky tavených sýrů přinesla MF DNES 19. září.

1. Veselá kráva eidam, Bel Francie/Polsko, 99,8 ***
2. Happy cow Tilsit, Woerle Rakousko, 84,5 **
3. Welcome cheddar, Entremont Francie, 77,3 **
4. Apetito, TPK Hodonín ČR, 77,3 **
5. Lipno, Madeta ČR, 77,2 **
6. Happy cow emental, Woerle Rakousko, 75,4 **
7. Les juniors emmental, Entremont Francie, 75,4 **
8. Madetka, Madeta ČR, 74,7 **
9. Meggle emental, Meggle Německo, 73,9 **
10. Veselá kráva emental, Bel Francie/Polsko, 73,6 **
11. Milex čedar, Milex Slovensko, 71,8 **
12. Milex toast, Milex Slovensko, 71,8 **
13. Meggle cheddar, Meggle Německo, 71,3 **
14. Maratonec palivec, TPK Hodonín ČR, 70,0 **
15. Milex primator, Milex Slovensko, 68,8 **
16. Veselá kráva toast, Bel Francie/Polsko, 68,5 **
17. Maratonec čistý, TPK Hodonín, ČR 67,4 **
18. Mertinger sandwich, Zott Německo, 67,3 **
19. Tigerfit, Tiger Käse Švýcarsko, 66,0 **
20. Mertinger emental, Zott Německo, 65,8 **
21. Maratonec Mexiko, TPK Hodonín ČR, 65,8 **
22. Mertinger toast, Zott Německo, 64,0 **
23. Hofmeister gouda, Hofmeister Německo, 62,6 **
24. Les juniors cheddar, Entremont Francie, 62,0 **
25. Président emental, Lactalis Francie, 61,2 **
26. Rupp toast, Rupp Rakousko, 61,0 **
27. Meggle toast, Meggle Německo, 58,6 **
28. Maratonec Francie, TPK Hodonín ČR, 58,0 **
29. Mertinger chester, Zott Německo, 52,0 **
30. Welcome emental, Entremont Francie, 51,4 **
31. Maratonec Amerika, TPK Hodonín ČR, 51,4 **
32. Président cheddar, Lactalis Francie, 51,3 **
33. Happy cow gouda, Woerle Rakousko, 51,2 **
34. Vonk bacon, Dairy Produce­ - Packers Sev. Irsko, 50,3 **
35. Vonk natural, Dairy Produce - ­Packers Sev. Irsko. 49,3 *
36. Vonk ham, Dairy Produce - ­Packers Sev. Irsko, 47,3 *
37. Welcome gouda, Entremont Francie, 45,3 *
38. Hofmeister snack, Hofmeister Německo, 45,3 *
39. Welcome směs, Entremont Francie, 39,3 *
Poznámka: Kromě těchto sýrů, které jsou všechny k dostání na tuzemském trhu, bylo hodnoceno ještě 14 zahraničních výrobků, jež byly do předhlídky zaslány. Podrobné výsledky můžete získat na adrese: ftsro@ftsro.cz. Hodnocení: *** výborný, ** dobrý, * nevyhovující.

 

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.