Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak obstály různé skupiny lahůdek v testu

  10:00aktualizováno  10:00
Cukrářské zákusky, chlebíčky, uzené a marinované ryby, předsmažené řízky nebo salám - kdo z nás by odolal? Jsou však tyto lahůdky zdravotně nezávadné? Na co si máte dát pozor?

CUKRÁŘSKÉ ZÁKUSKY

Jsou nejvíce problematickou skupinou, protože nežádoucí bakterie se v nich vyskytují častěji. Obchodníci s nimi mnohdy nezacházejí jako s epidemiologicky rizikovou skupinou potravin. Jen čtyři vzorky měly teplotu nižší než 8 °C. Nepřekvapí proto, že tato skupina obstála v testu nejhůř. Z devíti věnečků a větrníků byl v pořádku jen jeden.

9 vzorků:

zdrav. závadné 6
nevyhovující 2
dobré 1

LAHŮDKY

Míchané saláty, s majonézou i bez, pomazánky, chlebíčky... patří také k nejvíce rizikovým potravinám, proto pro ně platí přísnější kritéria. "Propadákem" testu se staly chlebíčky z prodejny Radek a spol. v pražské ulici Čs. armády, ležely sice v chladicím pultu, teploměr v nich přesto naměřil 18,5 °C. Projevilo se to i na analýzách chlebíčky, kterým zbývaly ještě dva dny do data spotřeby, měly vysoko překročené hodnoty mikroorganismů.

18 vzorků:

zdrav. závadné 5
nevyhovující 4
dobré 9

UZENÉ A MARINOVANÉ RYBY

I uzené ryby bývají v létě choulostivé, zejména losos, který se udí studeným kouřem. Teploty byly většinou v pořádku, jen jeden výrobek měl vyšší počet mikroorganismů, všechny ostatní odpovídaly předpisům. Bez problémů byly i matesy, zavináče a pečenáče.

12 vzorků:

zdrav. závadné 0
nevyhovující 1
dobré 11

HOTOVÁ JÍDLA

Smažené řízky, karbanátky, sekaná, uzené kuře... jsou výrobky teplé kuchyně, které se mohou jíst buď přímo studené, nebo po ohřátí, ale musí být uchovávány při nízké teplotě. Většinou nebyly. Devětkrát jsme naměřili teplotu nad 10 stupňů. "Rekord" testu si vysloužily sekaná a smaženky z bufetu U tří korun v Berouně; ležely volně na pultě a měly 30 stupňů. Osm vzorků - sekaná, uzené kuře a smaženka mělo větší počet bakterií a smažený krůtí řízek se sýrem z lahůdek Eso v Plzni obsahoval listerie.

21 vzorků:

zdrav. závadné 1
nevyhovující 7
dobré 13

ČAJOVKY

Métské salámy a čajovky patří do skupiny masných výrobků tepelně neopracovaných, a jsou proto rizikovější než výrobky tepelně opracované. Někdy se v nich objevují listerie, v podobném testu před třemi lety je obsahovala polovina z šesti vzorků. Tentokrát se objevily "jen" v jednom čajovém salámu.

17 vzorků:

zdrav. závadné 1
nevyhovující 1
dobré 15

PAŠTIKY A SALÁMY

Jsou to masné výrobky tepelně opracované, zdravotní riziko u nich není proto tak velké. Přesto polovina z šesti vzorků byla nevyhovující.

6 vzorků:

zdrav. závadné 0
nevyhovující 3
dobré 3

SÝRY

Do vzorku byly zařazeny i dvoje olomoucké tvarůžky, protože i v těch se mohou někdy objevit listerie. Byly v pořádku.


Nejvyšší naměřené teploty

 Co říkají o teplotě předpisy

* lahůdky a zeleninové saláty musí být uchovávány do 5 °C, cukrářské výrobky do 8 °C, masné výrobky (kromě trvanlivých) do 4 °C; všechny ostatní výrobky při teplotě, kterou určí výrobce
* při prodeji se teplota potravin nesmí zvýšit o více než dva stupně
* obchodník musí v provozovně zajistit vhodné teplotní podmínky
* na chladicích i mrazicích zařízeních musí být na viditelném místě funkční teploměr

Beroun, Bufet U tří korun, Palackého: sekaná 31 °C, smaženka 27,5 °C

Hustopeče, Městská tržnice Pavlína: obložený chléb 24 °C

Jihlava, Mléčný bar, Masarykovo nám.: větrník 21,5 °C, smaženka 18,2 °C

Brno, Mňam lahůdky, Nádražní: ďábelský salát 20,4 °C

Pohořelice, Libor Kurka, nám. Svobody: větrník 20 °C

Kladno, Ryby-drůbež Petr Sklenička, TGM: čevapčiči 19,8 °C

Praha, Radek a spol., Čs. armády: chlebíček mix 18,5 °C

Brno, Karlova pekárna, Nádražní: věnečky 18 °C


Zdravotně závadné potraviny

Krůtí řízek se sýrem Eso lahůdky Plzeň, Americká listerie
Métský salám Tesco Plzeň, Americká listerie
Chlebíček mix Radek a spol. Praha, Čs. armády CPM, KB, E. coli...
Obložený chléb Občerstvení Dundee Brno, nádraží ČSD CPM, KB
Věnečky Karlova pekárna Brno, nádraží ČSD CPM, KB
Smaženka Mléčný bar Jihlava, Masaryk. nám. CPM, KB
Šunkový dortík Delvita Praha, Jug. partyzánů CPM
Věneček Cukrárna Kladno, Gen. Klapálka CPM, KB
Větrník Cukrárna U Slunce Beroun CPM, KB
Věneček Cukrárna-lahůdky Pohořelice 232 CPM, KB
Větrník Břetislav Medňanský Hustopeče CPM, KB
Větrník Coop Jednota Příbram CPM
Obložený chléb Večerka, Městská tržnice Hustopeče CPM
Vaječná tlačenka Delvita Praha, Jug. partyzánů CPM

Úplný seznam testovaných prodejen naleznete ZDE.

Poznámka: Tyto výrobky byly podle vyhlášky 294 o mikrobiologických požadavcích na potraviny zdravotně závadné, protože měly překročené hodnoty uvedených mikroorganismů. CPM - překročeny nejvyšší mezní hodnoty celkového počtu mikroorganismů, KB - koliformní bakterie
Zdroj: Státní veterinární ústav Praha


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.