Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchaři už nekradou maso a olej, ale celé menu, říká šéfkuchař

  15:02
Vejce nastavená mlékem, přepálený olej, "odlehčené" steaky... To jsou jen jedny z dobře známých fint, které hýbaly totalitní gastronomií, zatímco v kapsách kuchařů se hromadily peníze. Problémem dneška jsou však podle šéfkuchaře restaurace La Veranda Radka Davida spíš krádeže celého konceptu a menu.

Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David. | foto: NEED4CONNEXIONS

Dnes podle odhadu Davida krade asi 30 procent kuchařů, dříve to bylo 70 procent. Za totality si různými podvodnými nebo nedůstojnými praktikami mohl kuchař přilepšit až o desítky tisíc měsíčně, soudí několikrát oceněný šéfkuchař, který šéfuje pražské restauraci La Veranda a restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích.

Mezi nejběžnější praktiky za totality patřilo vykrajování masa. Hosté pak dostali na talíř například místo 150gramového steaku jen stogramový. Kuchaři prodávali maso zpět řezníkům nebo dál v restauraci a dělili se s číšníky.

Dalším způsobem "okrádání" bylo cezení oleje. "Existovaly různé kalkulace, například, že na dvě stě řízků se má použít deset litrů oleje. Kuchaři ho ale použili i několikrát po sobě a ten, který jim zbyl, prodávali nebo měnili za něco jiného," popsal minulost David. Podle něj se šetřilo i zeleninou, mlékem, vejci a dalšími surovinami.

Realita dneška: místo argentinské svíčkové česká

I dnes se podobné podvody objevují, jsou však spíše výjimečné. Šetří se spíš na kvalitě. "Hodně se však stává, že na jídelním lístku je steak z argentinské svíčkové a kuchař ho přitom připraví z české. Je skutečně málo hostů, kteří rozdíl poznají, rozdíl v ceně je samozřejmě obrovský," vypráví David. Někde se zase jako čerstvé ryby inzerují mražené, ušetřit se podle šéfkuchaře dá i na použití margarínu místo másla.

Vedle toho je trendem posledních let přebírání receptů, kopírování jídelních lístků a celých konceptů restaurací. "V červenci tohoto roku jsme otevřeli v Průhonicích u Prahy novou restauraci Babiččina zahrada. Samozřejmě bylo nutné přijmout nové kuchaře, zkušebně jsme přijali jednoho kuchaře z libeňské restaurace, který po čtyřech dnech nepřišel do práce. Poslední den, co byl v práci, sebral kompletní kalkulace, technologické postupy a menu a to vše prezentoval jako svoji práci, daná restaurace stále naše menu nabízí," vypráví Radek David.

Podle něj podobná situace v současné gastronomii nastává velice často a není v podstatě možné se proti ní bránit.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...