1. Najděte pro ledničku vhodné místo
Ideální je umístit chladničku i mrazák do studenějšího prostoru, nikoli blízko zdroje tepla, například radiátoru nebo sporáku. Důležitý je dostatečný prostor za ledničkou, odkud odchází teplo. Bez dostatečného odvětrání se zvýší spotřeba elektrického proudu a snižuje životnost spotřebiče. U vestavěných přístrojů se už s odvětráním počítá.
2. Nechlaďte zbytečně
Vnitřní teplota chladničky by měla být nastavena na termostatu přibližně na 5 °C. Není třeba chladit na maximum, tato teplota pro uchování potravin stačí a její snížení o dva stupně znamená zvýšení spotřeby až o 15 procent. V mrazničce by měla být teplota -18 °C.
3. Dávejte potraviny, kam patří
Ideální je mít ledničku naplněnou asi ze 70 procent. Všechny potraviny mají mít uvnitř své místo: kvůli optimálnímu zchlazení i proto, aby při hledání nezůstávaly dveře dlouho otevřené - provoz se tím prodražuje.
Do dolní části chladničky patří ovoce a zelenina (je tu teplota asi 2 °C), do střední části maso, ryby, uzeniny, sýry, máslo (kolem 5 °C), poličky nahoře (asi 10 °C) jsou určené pro uchování vařených jídel. Ve dveřích je prostor na lahve a polička na vejce.
4. Hotová jídla uzavřete do nádob
Jídlo, které snadno načichne nebo vydává intenzivní vůni, má být uloženo v uzavřených nádobách či igelitových sáčcích. Potraviny by se také neměly dotýkat zadní stěny, aby nezmrzly a nenavlhly.
Potraviny z mrazáku je také dobré nechat rozmrznout v ledničce. Chlad vystupující ze zmrazeného zboží ochlazuje ostatní jídlo a lednička se nemusí tak často zapínat.
5. Odmrazujte včas
Mrazničku je nutné přibližně dvakrát ročně odmrazit. pokud nevlastníte mrazničku, která nenamrzá, Námraza by přitom neměla být silnější než půl centimetru, kompresor potom častěji zapíná a spotřeba se výrazně zvyšuje.
6. Při odmrazování dodržujte správný postup
Několik hodin před odmrazováním mrazničky nastavte termostat na maximum nebo na supermrazení, aby potraviny bez úhony přežily dobu pro odstranění námrazy a čištění. Věci z mrazáku dejte dočasně do chladničky nebo na jiné chladné místo, kde je přikryjte dekou.
Pro urychlení lze postavit do mrazničky hrnec s teplou vodou (maximálně do 50 °C!) a plastovou škrabkou odlupovat led. Po umytí vnitřku mrazničku zapněte na nejvyšší stupeň a vložte potraviny. Po dosažení teploty -18 °C dejte termostat do obvyklé polohy.
7. Nezapomeňte čistit těsnění
Při mytí nebo odmrazování očistěte také gumové těsnění dveří, aby dovnitř nevnikal vzduch a nezvyšovala se spotřeba elektřiny. Jednou ročně je dobré také vysát prach na zadní straně přístroje pro snadný odvod tepla a šetření elektrické energie.