Je totiž mnoho způsobů, jak otevírat lahev sektu. Od efektního setnutí hrdla šavlí (mimochodem není v tom nic tak složitého a nevyžaduje to ani žádnou velkou sílu, ale spíš přesnost), přes bouchání špuntů až po tiché decentní otevření lahve v noblesní restauraci. Efektní střílení špuntů patří neodmyslitelně k bujarým oslavám konce roku. Ke slavnostně prostřenému stolu se svíčkami se už hodí méně. Otevřít lahev potichu, aby to jen lehce zašumělo, není nic jednoduchého a vyžaduje to určitý cvik. Ale ať si vybereme kterýkoliv ze způsobů, jisté je, že sekt je jediné víno, ke kterému nepotřebujete vývrtku, stačí vám šikovné ruce.
Kdy a jak na stůl
Šumivá vína se musí podávat hodně vychlazená, optimální teplota servírování je mezi 6 a 8 stupni Celsia. Je třeba počítat s tím, že sekt v tlustostěnných lahvích vyžaduje k vychlazení delší dobu než běžné víno, lahve je proto nutné uložit do chladničky včas, nejlépe dva dny před otevřením. Správnému chlazení je třeba věnovat pozornost, teplé víno totiž rychle vyšumí a nemá svou osvěžující chuť a rychlé chlazení v mrazáku může zase víno pokazit.
Stejně tak důležité je i otevírání lahve. Nejprve odstraníte krycí kovovou fólii, kterou je obaleno hrdlo. Pak začnete odmotávat očko agrafy, drátěného košíčku, který jistí korkovou zátku. Tu přitom přidržujete palcem. Nikdy se nesnažíte zátku vypáčit, nebo jí otáčet, mohli byste křehký korek přelomit. Otáčet musíte naopak lahví, kterou držíte za dno. Jak s ní zvolna otáčíte, zátka se sama začne uvolňovat. Lahev je přitom třeba držet pevně, v úhlu zhruba 45 stupňů, aby zátka na nikoho nemířila a bublinky zároveň mohly snadno unikat ven.
Do čeho nalévat
Existuje řada tvarů sklenic, dříve hojně používané široké poháry dnes nahradily vysoké štíhlé sklenice, takzvané flétny. Lépe uchovávají příjemné aroma. Sklenice na šumivé víno musí být v každém případě tenkostěnná, čirá a na vysoké nožičce. Pokud má ještě krásný tvar, tím lépe. Jen tak vynikne barva, jemné perlení a jiskřivá pěna. Dokonalý zážitek přinese jen sklenice dokonale umytá a vysušená. Stačí, aby v ní zůstaly i nepatrné stopy mycího prostředku nebo mastnoty a perlení zmizí.