Jestliže slámové víno dnes najdeme v řadě jiných světových oblastí a stále častěji i u nás, "žluté víno" je světovým unikátem.
Komu kraj Jura příliš neříká, tomu bude docela jistě znít mnohem povědoměji jméno zdejšího rodáka. Louis Pasteur se v tomto kraji narodil, a cílem jeho vědeckých pokusů bylo odhalit tajemství procesu přeměny vinného moštu na víno (a také přeměnu vína na ocet...).
Bádání skončilo úspěchem a Pasteur je díky tomu považován za zakladatele moderní vinařské vědy, enologie. K úspěšnému výzkumu působení kvasinek a bakterií mu pomohlo i zdejší "vin jaune", neboli žluté víno.
To se nechává po dobu nejméně šesti let oxidovat v sudech pod vrstvou tzv. flóru, který se vytvoří z kvasinek. Během této doby se ze zapečetěného sudu odpaří velké množství tekutiny a z jednoho litru původního vína tak zbude sotva 60 centilitrů pozoruhodného - a také notně drahého - "vin jaune".
Že jde o víno neobvyklé vůně i chuti, je nasnadě. Připodobnit se vzdáleně dá ke španělskému sherry, na rozdíl od něj ale není dolihováno. Při výrobě slámového vína se hrozny po sklizni uloží po dobu několika měsíců na slámové podloží a teprve potom jsou zpracovány.
Během této doby jednotlivé bobule vyschnou a mošt, který se z nich lisuje, je velmi koncentrovaný. Výsledkem je sytě žluté a výrazně sladké víno. Patří do rodiny ledových a botrytických vín a stejně jako u nich je podstata kvality zakleta nikoli do jeho sladkosti, ale do adekvátního množství kyselin, které sladkou chuť vyvažují.
Vína z Jury navíc podle zákona musí zrát ještě další tři roky v dubových sudech. Pro úspěšné ležení vína na slámě je podstatná nejen výborná kvalita sklízených hroznů, ale také dokonalá ventilace úložných prostor. Naprostou nezbytností je přitom neustálá kontrola hroznů - jediné vosí bodnutí dokáže způsobit hnilobu, která se rychle šíří a snadno by mohla znehodnotit vinařovu celoroční práci.
Vedle těchto specialit se v Juře vyrábějí i běžná suchá vína, která však žádnou díru do světa neudělají. O tu se dostatečně postaraly dvě svébytné vinařské speciality.