Když totiž v roce 1986 začala Bohušovická mlékárna vyrábět první českou smetanu do kávy se jménem Kapucín, šlo na socialistickém trhu o novinku, a to jedinou svého druhu. Po dvaceti letech už je tato značka legendou a její název synonymem pro smetanu do kávy.
Doba před Kapucínem
V socialistickém Českoslovnesku byla nízká úroveň kultury pití kávy. Dominoval turek a když chtěli hosté ze západu capuccino, museli se spokojit s klasickým mlékem, smetanou nebo kondenzovaným Tatra mlékem.
Gurmáni tehdy měli jedinou možnost, jak se dostat k té pravé ingredienci, a to v prodejnách se západním zbožím Tuzex a Eso.
Průlom přinesl až rok 1986. Národní podnik Severočeské mlékárny na Vánoce zprovoznil v bohušovickémzávodě linku na výrobu stomililitrových skleněných lahviček se speciálním výrobkem označeným jako smetana do kávy.
"Tehdejší ředitel Vladimír Zabský se nechal inspirovat na Západě, i výrobní linka byla ze západního Německa," popsal počátky Kapucína vedoucí přípravy výroby Bohušovické mlékárny Jan Jarmar.
A čím se vlastně Kapucín liší od běžné smetany? "Má jen desetiprocentní obsah tuku, zatímco klasická smetama má 33 procent, a hlavně je trvanlivý," vysvětluje Jarmar.
Náměstí nebo capuccino?
Nový výrobek dostal jméno Kapucín. V mlékárně dnes kolují dvě legendy, jak název vznikl. "Jedni říkají, že je to podle náměstí Kapucínů v Litoměřicích. Podle druhé, věrohodnější verze je to česká variace na světové pojmenování kávy s mlékem capuccino," poodkrývá tajemství Jan Jarmar.
Zpočátku byl Kapucín jen pojmenováním výrobku, nikoli ochrannou známkou. Až v roce 1992 si Bohušovické mlékárny červený ovál s bílým nápisem Kapucín zaregistrovaly. Brzy na to už se ale Kapucín stal logem celé firmy a dnes označuje téměř všechny její výrobky. Jako značka je Kapucín chráněn ve všech zemích Evropské unie.
První severočeská mlékárna
S logem Kapucína se ale pojí až nejmodernější historie Bohušovické mlékárny. V roce 2001 slavila už sto let od založení. Téměř po celou dobu své existence měla výsadní postavení mezi českými mlékárnami, i když několikrát jí hrozila likvidace.
SERIÁL SLAVNÉ ČESKÉ ZNAČKY NAJDETE ZDE |
Družstevní mlékárna Bohušovice, první mlékárna v severních Čechách, poprvé málem zanikla pouhé dva roky po svém založení. Družstevníci nezvládli obchod a dostali se do obrovské ztráty. Firmu zachránilo jen to, že měla jedno z nejmodernějších výrobních zařízení v českých zemích.
Mlékárna dosáhla velkého rozmachu za první republiky, kdy se stala první vzorovou a zkušební mlékarnou v ČSR. Na stáže do Bohušovic jezdili odborníci z Polska, Ruska, Srbska a Rumunska.
Za války byl ředitel mlékárny zatčen gestapem a na družstvo uvalena nucená správa. Vdobě znárodnění v roce 1951 socialistické hospodářství postavení Bohušovic posílilo, ale za cenu toho, že zlikvidovalo všechny menší mlékárny v okolí. Po roce 1989 se firma vyčlenila z národního podniku a nakonec spolu s příšovickou přežily jako jediné z původních patnácti mlékáren v severních Čechách.
V roce 1993 se státní podnik přeměnil na akciovou společnost, kde se stala vlastníkem majoritního podílu akcií rakouská Wien Milch. Mlékárna ale neprosperovala a její osud byl opět na vážkách. V roce 1997 akcie koupila česká firma Accom, která vlastní i Choceňskou mlékárnu. Podnik prošel modernizací a už několik let vykazuje zisk.
Světový hit: plastová kapsle
Vývoj mlékarny dobře dokumentují proměny Kapucínu v čase. Původní socialistická smetana vydržela s jedním designem až do počátku devadesátých let. "Od té doby jsme obměnili etiketu snad desetkrát," komentuje Jan Jarmar.
Původní lahvičky s korunkovým uzávěrem nahradila šroubovací zátka. Lahvičky zvětšily objem až na půl litru. K tomu firma balí smetanu do kávy i do tetrapakových krabiček. Zlomová událost přišla v roce 1999, kdy spustila výrobu nová linka na jednodávkové kapsle.
"Jsme jediný výrobce v republice. V koordinaci s německou firmou Meggle vyrábíme kapsle pod značkou Kapucín a pod 50 dalšími privátními značkami, například pro řetězce McDonald's, Tesco, Alfredo," říká zástupce mlékárny.
Bohušovice ročně vyrobí 250 milionů kapslí, z toho 15 procent jde na vývoz. Linka jede nonstop. Česká gastronomie už si na kapsle zvykla jako na standard.
"Je to hit, jsou hygienické a levné, ale v lepších hotelech na kapsli nenarazíte. Tam se servíruje smetana tradičně v malých konvičkách," podotýká ovšem hoteliér Jan Dítě.
Kapucín: pudingy, krémy, sýry, omáčky
Pod značkou Kapucín vyrábí Bohušovická mlékárna nejen smetanu, ale i celou řadu mléčných výrobků. Červené logo označuje jogurty i populární dětské smetanové krémy Bobík a Bohunka. Ledová káva značky Kapucín získala cenu Výrobek roku 2003, omáčky Kapucín - Mr. Sauce se staly Výrobkem roku 2004. Celá řada výrobků značky Kapucín získala cenu Klasa od ministerstva zemědělství pro zvlášť kvalitní zemědělské výrobky.
Hlavička Kapucínu se objevuje i na výrobcích, které si mlékárna nechává vyrábět v západní Evropě. Například v Itálii se vyrábí šlehačka ve spreji, v Německu pudingy, v Holandsku zase sýry. V lidovém povědomí ale stejně zůstává Kapucín jen jeden.
"Když odběratel zavolá, že chce Kapucín, víme, že žádá smetanu do kávy, a když si objednává kapucínky, že myslí kapsle," dodává Jarmar.