"Australští vědci před časem dělali v tomto směru výzkum a zjistili, že aby mohly látky obsažené ve víně příznivě působit na lidský organismus, je třeba ho pít alespoň pět až šestkrát týdně," říká Šamánek.
Jenže Američané tomu nevěřili, a proto v Bostonu udělali nový výzkum. Z něj pak vyplynulo, že ne pětkrát, ne šestkrát, ale sedmkrát v týdnu je dobré pít víno.
Pochopitelně malé množství: muži dvě až čtyři deci a ženy zhruba polovinu. I když ženám by stačilo začít pít až kolem padesátky v menopauze, kdy je před infarktem přestanou chránit hormony," uzavřel téma profesor Šamánek.
Podle něho je nejvhodnější víno pít večer, protože pak antioxidanty chrání organismus před infarktem až do poledne druhého dne. "A to je dobře, protože je statisticky dokázáno, že nejvíc infarktů bývá ráno," vysvětluje.
V Čechách je podle něho vhodnější vzhledem k zeměpisným podmínkám a používaným technologiím pít ze zdravotního hlediska bílé víno než červené.
"Alespoň to prokázal náš výzkum na kontrolní skupině padesáti železničářů. Těm jsme před dvěma lety podávali nejprve bílé a potom červené víno. Zatímco u bílého se jednoznačně zvýšila hladina dobrého cholesterolu HDL a snížily fibrinogeny, tedy se snížilo u testovaných osob riziko infarktu, podávání červeného vína u stejné skupiny a za stejných podmínek takové výsledky nepřineslo," tvrdí Šamánek.
Konference Víno a zdraví, která se na počátku listopadu konala v Brně, se zúčastnili i další lékaři a vědečtí pracovníci. Například prezentovali studie o tom, že pití vína nemá vliv na červenání či deformaci nosu.
Onkolog Jan Žaloudík z Brna zase seznámil veřejnost s tím, že zvláště takzvaný resveratrol obsažený ve víně by mohl mít vliv na tlumení rakoviny, zejména prostaty.
S těmito a dalšími závěry konference Víno a zdraví je možné se seznámit v brožurce Pít víno je zdravé autorů Dana Mádra a Jiřího Macíka.