Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Costa Coffee a Starbucks našli v kostkách ledu bakterie z fekálií

  • 58
V kostkách ledu tří velkých kavárenských řetězců ve Velké Británii - Costa Coffee, Starbucks a Caffe Nero - se našly koliformní bakterie, které se vyskytují ve fekáliích. Zjistili to novináři BBC, kteří otestovali led z několika provozoven.

Nejhůře z testu vyšel řetězec Costa Coffee, kde se fekální bakterie objevily v sedmi z deseti vzorků. U dvou zbývajících řetězců byly kontaminované tři z deseti vzorků.

Všechny tři řetězce na zjištění reagovaly prohlášením, že podnikají kroky pro zlepšení hygieny.

Odborník na potravinářské patogeny a výzkumný pracovník Rob Kingsley ze společnosti Quadram Institute Bioscience uvedl, že zjištění BBC jsou velmi znepokojivá. „Koliformní bakterie jsou indikátorem fekální kontaminace, což znamená, že v podstatě vše, co je ve stolici, by mohlo být v tomto ledu,“ citoval jej server listu The Guardian.

Na vině zřejmě špinavé ruce

Není to první případ v Británii, kdy se v ledu objevily vysoké hladiny těchto bakterií. Loni BBC během svého průzkumu našla vysokou hladinu fekálních bakterií v restauraci KFC v Birminghamu. Led z několika kaváren, včetně Costa Coffee a Caffe Nero, testovaných ve stejnou dobu, byl tehdy v pořádku.

Mikrobioložka Margarita Gomez Escaladaová, která pro BBC analyzovala loňské i letošní vzorky, uvedla, že letos bylo v rámci programu testováno deset kaváren od každého z výše zmíněných řetězců. Podle ní je velmi pravděpodobné, že led byl kontaminován špinavýma rukama. Dodala však, že problém mohou způsobit i špatně vyčištěné stroje na výrobu ledu.

Třetí možností je, že led vyrobili ze znečištěné vody. „Zákon však povoluje v kohoutkové vodě jen velmi nízké množství bakterií. To znamená, že bychom našli třeba 10 mikroorganismů na mililitr vody. Ale my jich našli stovky na mililitr,“ vysvětlila mikrobioložka Escaladaová.

„Skutečnost, že jsme našli tolik bakterií, jen zvyšuje riziko (onemocnění),“ řekla. „Některé bakterie, které jsme identifikovali, byly vlastně to, co nazýváme oportunní patogeny, které zdravým lidem většinou neublíží, ale způsobují onemocnění lidem se sníženou imunitou,“ dodala.

Expert Tony Lewis, který měl analýzu BBC k dispozici, uvedl, že výsledky naznačují problém či problémy u testovaných řetězců. Poukázal však na to, že v Británii jsou desítky tisíc kaváren a že velikost testovaného vzorku byla příliš malá. Lidé by tak podle něj neměli panikařit a bát se pít ledovou kávu.