Kávovina není káva

Klasickou náhražkou je kávovina.
Klasickou náhražkou je kávovina. Pravou kávu, tedy pražená zrnka kávovníku, nahrazují pražené části rostlin bohatých na polysacharidy, třeba čekankový kořen, ječmen nebo žito. To není nic nového a milovníci kávy si kávovinu s pravou kávou většinou nespletou. Horší je to u různých směsí pro přípravu instantních nápojů, které se v poslední době objevují na trhu. Třeba pod názvem Cappuccino. Naše předpisy cappuccino nedefinují, fantazii výrobců tedy nejsou kladeny žádné meze. Cappuccino je sice spojováno s kávou, ale její obsah může být minimální. Případně žádný, v některých směsích je totiž místo kávy právě kávovina. Obaly instantních nápojů se vůbec vyplatí číst. Pro mnohé budou možná překvapením. Kdo si koupí malé sáčky Nescafé 3in1 pro rychlou přípravu nápoje, zjistí, že jeho káva se skládá z cukru, škrobového sirupu, ztuženého rostlinného tuku, soli a dalších látek. Káva je v ní také jedenáct procent.

***

Vitakáva není káva, ale kávovina. Z kávoviny jsou i některá rozpustná cappuccina. V Nescafé je sice pravá káva, ale jen nepatrně.



Témata: Cukr, Káva, Test iDNES.cz