VAŘENÁ VEJCE
Výrobce: Okay/Tescoma Cena: 109 Kč (2 kusy)
Celkové hodnocení: *****
ozklepnuté vejce se v nádobce ve tvaru slepičky uvaří stejně dobře, jako když se vaří ve skořápce na sporáku. Uvařené vejce je možné v nádobě rovnou servírovat. Instrukce jsou účelné, dostatečné a vyhovující.
SÁZENÁ VEJCE
Výrobce: Microwise Velká Británie, Cena: 150 Kč
Celkové hodnocení: *****
Dobré řešení pro toho, kdo chce připravovat sázená vejce bez tuku. Příprava i manipulace s nádobou je jednoduchá a bezproblémová. Instrukce jsou účelné a dostatečné.
PŘÍPRAV A ZELENINY V PÁŘE, VAŘENÍ TĚSTOVIN A ZELENINY VE VODĚ
Výrobce: Stor Malaga Španělsko, Cena: 239 Kč
Celkové hodnocení: ****
Pro přípravu zeleniny v páře nádoba vyhovuje, po ukončení ohřevu je ale dost horká. Praktický je ventil ve víku, kterým odchází jen takové množství páry, aby ohřívaný pokrm zůstával v parním prostředí, ale záro veň nevznikl větší tlak, který by nadzvedl víko. Instrukce jsou dostatečné.
VAJEČNÁ OMELETA
Výrobce: Winston Anglie, Cena: 99 Kč
Celkové hodnocení: ***
Chybí návod v češtině. Omeleta připravená podle anglického návodu dopadla dobře, byla kyprá, i když měla světlejší barvu než na obrázku na obale.
RÝŽE
Výrobce: neuveden, Cena: 359 Kč
Celkové hodnocení: ***
Manipulace s hrncem je bez problémů. Rýže se ale v troubě vaří poměrně dlouho (20 minut), což nesouvisí s nádobou, ale s mikrovlnnou přípravou rýže. Výhodou je dvojitý plášť, který udržuje rýži teplou. Instrukce v češtině chybějí, v angličtině jsou dostatečné.
PŘÍPRAV A ZELENINY V PÁŘE, VAŘENÍ TĚSTOVIN A ZELENINY VE VODĚ
Výrobce: de Galicia Španělsko, Cena: 149 Kč
Celkové hodnocení: ***
Hodí se k přípravě zeleniny v páře, méně už k vaření těstovin. Nádoba ohřevem změkne a změní tvar, víko proto přestane těsnit a horká pára uniká vzniklým otvorem ven. Manipulace s horkým hrncem plným vody, který má jen malé úchyty pro prsty, představuje pro blém. Instrukce jsou podrobné.
POP-CORN
Výrobce: Okay/Tescoma, Cena: 195 Kč
Celkové hodnocení: ***
Nádoba je vyrobena z materiálu, který odolává až do teploty 220oC. Pro přípravu pop-cornu, který se zahřívá na vysokou teplotu, se tedy hodí. Instrukce jsou účelné a dostatečné, nechybí ani upozornění na vysoké teploty a opatrnost při manipulaci.
BRAMBOROVÉ LUPÍNKY
Výrobce: Okay/Tescoma, Cena: 119 Kč
Celkové hodnocení: ***
Když je kruhový nosič zaplněn celý, lupínky jsou bledé a chuťově připomínají spíš vařené brambory. Lépe se povedou, když se nádoba zaplní jen zpola. Pak jsou křupavé, místy i zahnědlé, chuťově však samozřejmě odlišné od chipsů připravených smažením v oleji.
TŘÍDÍLNÝ TALÍŘ
Výrobce: neuveden, Cena: 199 Kč (3 ks)
Celkové hodnocení: ***
Pro ohřívání pokrmů talíř vyhovuje, dobře se s ním manipuluje. Jeho pevné rozdělení na tři části je ale nevýhodné. Každá složka pokrmu vyžaduje jinou dobu ohře vu. Návod k použití i ostatní informace chybějí.
ZELENINA, KUŘE, RYBY A POP-CORN
V ýrobce: AMP Španělsko, Cena: 99 Kč,
Celkové hodnocení: *
Nádobu nelze doporučit ke koupi, není schválena hygienikem. Není tedy prokázáno, že je vyrobena z materiálu vhodného pro styk s potravinami. Bez potíží v ní lze připravit jen zeleninu, při pečení kuřete se tuk zahřívá na vyšší teploty a deformuje nádobu. Pop-corn se v ní spálí. Nemá žádný návod.
Doporučení pro výběr:
* v obchodě žádat takzvané ujištění o prohlášení o shodě, které bylo vydáno na základě schválení hygienika
* pokud chybí návod nebo je nesrozumitelný a nekonkrétní, je lépe si nákup rozmyslet
* pro přípravu pop-cornu nelze použít nádobu, která vydrží teploty jen kolem 110 o C, protože kukuřičná zrna pukají při vyšší teplotě
* u nádob z příliš tenkého materiálu a s tenkými úchyty pro prsty mohou nastat obtíže při manipulaci
* pokud má nádobí sloužit i k ukládání potravin do mrazáku, nesmí mít otvory, jinak bude obsah vysychat
Poznámky: Celkové hodnocení je výsledkem praktických zkoušek ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze (vhodnost pro mikrovlnný ohřev, příprava, manipulace, teplota nádoby po ohřevu, pokyny k přípravě). Stupnice hodnocení: velmi dobrá; dobrý; přijatelný; nedostatečný; zcela nedostatečný. Test přišel redakci na 28 000 korun.