Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klasické balení čokolády zatím nikdo nepřekonal

aktualizováno 
Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu.
Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu. Minulý týden jsme přinesli výsledky, které se týkaly tavených sýrů a bonbonů, připravujeme čaje (30.května), pečivo (7. června) a nápoje (13. června).

Obaly na čokoládu se u levných typů paradoxně zhoršují. Například Studentská pečeť, která se dříve prodávala jen v tradičním staniolu a papírovém obalu, je dnes k dostání také v tenké zatavené plastové folii na první pohled připomínající voskovaný papír. "Folie se dá roztrhnout jen způsoby, po kterých se o uložení zbytku čokolády nedá hovořit," tvrdí Tomáš Fassati, který koordinoval celý test Institutu designu. I zatavená folie však může jako jednorázový obal dobře sloužit třeba na vycházkách do přírody. Například značka Ritter používá otevírací pásek podobně jako výrobci tavených sýrů nebo sušenek. I mezi tradičně balenými čokoládami však lze najít nepraktické řešení. Jsou to některé série čokolád Milka, které mají z nevysvětlitelných příčin vnitřní staniol zalepený. "Při otevírání se nekontrolovatelně trhá," tvrdí Tomáš Fassati. Milka přitom spolu s Orionem a Figarem dokáže balit své další produkty do klasických a zatím nepřekonaných skládaných staniolů a papírových přebalů. "Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že ve výběru materiálů pro balení potravin v posledních letech jednoznačně zvítězily plasty, má v obalových technologiích stále své nezastupitelné místo i papír," je přesvědčena šéfredaktorka časopisu Moderní obchod Alena Máchová.

Celá zpráva o testu tuzemských obalů je k nahlédnutí v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test

PRAKTICKÉ OBALY

* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá podélně ve středu (například Orion, Figaro a Zora)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá na boku (Milka)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

* svařená plastová folie s označeným místem pro otevření (Ritter Sport)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

PRŮMĚRNÉ OBALY

* svařená plastová folie s otevíracím páskem (Milka Luflee)
- zbytky čokolády nelze uložit

NEPRAKTICKÉ OBALY

* ochranný papírový obal a uvnitř zalepený staniol (některé série Milka)
- obal se nekontrolovatelně trhá

* svařená plastová folie (některé levné čokolády, Studentská pečeť)
- obal se nekontrolovatelně trhá, málo hygienická konzumace, zbytky čokolády nelze uložit


Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.