Klasické balení čokolády zatím nikdo nepřekonal

Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu.
Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu. Minulý týden jsme přinesli výsledky, které se týkaly tavených sýrů a bonbonů, připravujeme čaje (30.května), pečivo (7. června) a nápoje (13. června).

Obaly na čokoládu se u levných typů paradoxně zhoršují. Například Studentská pečeť, která se dříve prodávala jen v tradičním staniolu a papírovém obalu, je dnes k dostání také v tenké zatavené plastové folii na první pohled připomínající voskovaný papír. "Folie se dá roztrhnout jen způsoby, po kterých se o uložení zbytku čokolády nedá hovořit," tvrdí Tomáš Fassati, který koordinoval celý test Institutu designu. I zatavená folie však může jako jednorázový obal dobře sloužit třeba na vycházkách do přírody. Například značka Ritter používá otevírací pásek podobně jako výrobci tavených sýrů nebo sušenek. I mezi tradičně balenými čokoládami však lze najít nepraktické řešení. Jsou to některé série čokolád Milka, které mají z nevysvětlitelných příčin vnitřní staniol zalepený. "Při otevírání se nekontrolovatelně trhá," tvrdí Tomáš Fassati. Milka přitom spolu s Orionem a Figarem dokáže balit své další produkty do klasických a zatím nepřekonaných skládaných staniolů a papírových přebalů. "Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že ve výběru materiálů pro balení potravin v posledních letech jednoznačně zvítězily plasty, má v obalových technologiích stále své nezastupitelné místo i papír," je přesvědčena šéfredaktorka časopisu Moderní obchod Alena Máchová.

Celá zpráva o testu tuzemských obalů je k nahlédnutí v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test

PRAKTICKÉ OBALY

* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá podélně ve středu (například Orion, Figaro a Zora)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

* ochranný papírový obal a uvnitř staniol, který se otevírá na boku (Milka)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

* svařená plastová folie s označeným místem pro otevření (Ritter Sport)
+ dobře se otevírá, čokoládu lze uschovat

PRŮMĚRNÉ OBALY

* svařená plastová folie s otevíracím páskem (Milka Luflee)
- zbytky čokolády nelze uložit

NEPRAKTICKÉ OBALY

* ochranný papírový obal a uvnitř zalepený staniol (některé série Milka)
- obal se nekontrolovatelně trhá

* svařená plastová folie (některé levné čokolády, Studentská pečeť)
- obal se nekontrolovatelně trhá, málo hygienická konzumace, zbytky čokolády nelze uložit



Témata: Test iDNES.cz