Koktejly může zpestřit i pivo

  • 1
Praha - Koktejl může mít mnoho tváří. Barmani, kteří je připravují, jim umějí dát nejrůznější barvy a chutě. Dobrý koktejl je mistrovským dílem, jehož ingredience někdy jeho autoři tají. Možná by některé lidi překvapí, že jedním ze základních surovin pro výrobu neobvykle osvěžujícího koktejlu může být pivo.

Ale je to opravdu tak. Své o tom ví například Michal Pitroň z pražského hotelu Holiday Inn Congress Centre. „Pivo jako součást koktejlu představuje zajímavou novinku pro milovníky piva,“ míní Michal Pitroň, který tento nápoj představil na akci věnované pozici piva ve světové gastronomii.

A jak koktejl nazývaný Pivní Fizz připravit? Do sklenice, nejlépe na stopce, nalijeme 4 cl ginu a 2 cl cukrové šťávy. Do zbytku sklenice potom patří světlé pivo odpovídající teploty. Kromě několika kostek ledu je vhodné sklenici ozdobit plátkem citronu.

Koktejl není žádnou novinkou, už před čtyřmi lety vyhrál hlavní cenu mezi míchanými nápoji na pivním festivalu Chodovar Cupu. Podobné drinky patří do tradiční koktejlové školy a je možné je najít i v encyklopediích. Například Ginger Sin, který pochází z Libanonu, se podává ve vysoké sklenici označované highball a patří do něj 3 cl ginu, 3 cl limetové šťávy a zázvorové pivo.

Nápoj bude zřejmě trochu zrádný, protože obsahuje poměrně značné množství alkoholu. Navíc se tradičně jako mnoho jiných koktejlů popíjí slánkou. „Na dva bych si netroufnul,“ nechal se slyšet jeden z  těch, kteří jej ochutnávali. Rozhodně to není nic pro řidiče. Jako koktejl na místo aperitivu je velmi příjemný.