Rum, který patří k nejoblíbenější a nejprodávanější alkoholické nápoje, ale znají velmi dobře také například v Tichomoří. Tam prodávají především lehké ale velmi aromatické druhy. Známý je například rum arak z Jávy.
Lehké druhy vyhledávají také obyvatelé španělsky mluvících zemí. Například na Portoriku nebo v Nicaragui se pijí především suché rumy. Na Barbadosu dostanete trochu výraznější nápoj a třeba na Jamajce si můžete být jisti, že vám nabídnou rum, který bude pronikavě vonět a bude mít velmi bohatou a výraznou chuť.
Právě Jamajka bývala mnoho let považována za rumový vzor. V posledním čtvrtstoletí se ale nálady milovníků rumu proměnily a dávají přednost delikátnějšímu pití. Tedy rumům s jemnější chutí. Rum je velmi populární také na ostrově svobody. Kubánský rum je opravdovm pojmem. Hořké přípitky nad ním možná dnes pronášejí například rodiny několika politických vězňů, které Castrův režim přesně před dvěma roky odsoudil k mnohaletému žaláři.
Rum je pro mnoho obchodníků a také patriotů podobným zbožím jako pro Francouze víno. Bývá totiž spojován s konkrétními oblastmi, kde se vyrábí, a především s tradiční surovinou, cukrovou třtinou. Rum totiž musí být výhradně z cukrové třtiny. Té existuje několik druhů, ale samotné produkty se liší především díky postupu při výrobě. Důležité jsou například sudy, v nichž potom zrají.
A jak se tradiční rum vyrábí? Čerstvě posekaná cukrová třtina se rozdrtí ohromných mlýnech, kde se z ní vymačkává šťáva. Ta se svaří a připraví se z ní hustý a velmi těžký sirup, z něhož se postupně odstraňuje cukr. Vzniklá melasa potom dosti složitě kvasí a později se z ní destiluje rum.
V Českých zemích má rum dlouhou tradici a patří mezi nápoje, které vyhledávali snad všechny skupiny lidí. Nápoj, který nemohl chybět na žádné výpravě na vodu či do hor, má s klasickým třtinovým rumem jen pramálo společného. Ale i on se stává základní ingrediencí míchaných nápojů. Slavný je kromě rozšířeného horkého grogu například Čert, tedy griotka s rumem. Rum ale může mířit i do jiných zajímavým koktejlů.
Krasomila
Tento nápoj je oficiálním drinkem plzeňské společnosti Stock. Potřebujeme 2 cl Rum tuzemský Božkov, 4 cl Vaječného likéru Božkov, 10 cl smetany, 4 cl mléka 2 lžíce cukru krupice a led. Tento koktejl se připravuje výhradně v šejkru, do něhož vložíme hodně ledu a nalijeme všechny ingredience. Pořádně protřepeme a vznikne nám smetanový koktejl, který bude mít žlutou smetanovou barvu a jemnou chuť . Tento nápoj ve Vás vyvolá příjemnou vánoční atmosféru.
Rum and Black
Potřebujeme 2 cl nápoje Captain Morgan Black Label Rum a dva cl džusu z černého rybízu. Do skleničky vložíme kostkový led a ingredience. Promícháme míchací lžičkou a vložíme brčko.
Tropical Pradise
Na tento typický nápoj z karibské oblasti je potřeba 2 cl Captain Morgan Light Rum, stejné množství mangového sirupu, broskvového likéru a 0,5 cl citronové šťávy. K tomu ještě jednu kousek manga. Připravíme si sklo a do mixéru vložíme drcený led a ingredience. Promixujeme a přelijeme do předem připraveného skla.
Acapulco
Potřebujeme Olmeca Tequila (2 cl), Captain Morgan Light Rum (2 cl), deci ananasového džusu a poloviční množství grapefritového džusu. Připravíme kostkový led do skla, do šejkru vložíme kostkový led a ingredience. Důkladně prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Cuba Libre
Na tento zřejmě nejznámější rumový koktejl je třeba Captain Morgan Light Rum (4 cl), půl deci limetového džusu a Coca-Cola. Zajímavé je tento nápoj míchat také s kofolou. Do skla vložíme limetovou výseč, kostkový led a ingredience. Promícháme míchací lžičkou a podáváme s míchátkem.