Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny kmitající rychlostí 300 milionů až 300 miliard kmitů za vteřinu. Působí na látky, v jejichž molekulách jsou elektrony nesouměrně rozděleny, takže jeden konec má kladný a druhý záporný náboj. V elektromagnetickém poli se kladný a záporný pól orientují v určitém směru, a když se pole rychle mění (kmitá), vytváří neustálá změna orientace pólů teplo. To je také principem ohřívání jídel v mikrovlnných troubách. Potraviny rozehřívá hlavně voda, jež je v nich obsažena a která působením mikrovln rychle zvyšuje teplotu.
KOMBINACE S HORKÝM VZDUCHEM
Firma už vyrábí svůj přístroj pro kuchyně restaurací a dalších velkých vývařoven; verze pro domácnosti se má na trh dostat příští rok. Jídlo by měla připravit desetkrát až patnáctkrát rychleji než normální trouba a třikrát až pětkrát rychleji než běžná trouba mikrovlnná.
BUDE TO DOBRÉ?
Síla proudu horkého vzduchu navíc znemožňuje, aby se kolem jídla vytvořila vrstva chladnějšího vzduchu, která by zpomalovala kuchyňskou přípravu. A k tomu se ještě vnitřkem trouby prohánějí mikrovlny, které potravu dále ohřívají.
Někteří milovníci dobrého jídla se však trochu lekají. "Používat takovou troubu může být velice pohodlné," uznává Delia Smithová, která v britské televizi radí, jak dobře vařit. "Jenomže nesmíme zapomínat, že dobré vaření potřebuje čas, během něhož jídlo získává tu správnou vůni. Jsem moc zvědavá, jak se mi trouba bude líbit, až si ji vyzkouším."
Nová trouba kombinuje výhody mikrovln s účinným prouděním horkého vzduchu |