Rozdíl mezi máslem a margarínem zná asi každý. První je tuk živočišného původu, druhý rostlinného, první má vždy tvar kostky, druhý je balen většinou v plastovém kelímku. Jenže v obchodech jsou i kostky, které máslo obalem připomínají, ale máslo to není. Mnohým lidem, kteří kupují Jihočeské AB (donedávna se nazývalo AB máslo) nebo Ramu Creme Bonjour s krávou na obale, přitom uniká, že si nevybírají máslo, ale směs margarínu a másla.
Směsné emulgované tuky, jak se tato kategorie správně nazývá, by měly podle všeho mít výhody obou z másla si vzít dobrou chuť, z margarínu zdravější tuk a schopnost dobře namazat krajíc... Jenže je to spíš naopak. Od každého si berou spíš to horší. Ve srovnání s čistě rostlinnými margaríny dopadají z výživového hlediska až na jedinou výjimku hůř. Prokázal to test osmnácti tuků, který pro MF DNES zpracovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
Výsledky testu dvou desítek margarínů a másel naleznete ZDE |
Dobrý, zdravý...
Ukázalo se, že tuk, který by byl zároveň zdravý i chutný a ještě se dobře roztíral, neexistuje. Jihočeské AB chutnalo nejlépe ze všech, ale zase propadlo ze zdraví i z mazání na chleba. Na zdravotním žebříčku se nejvýš vyšplhala Flora Light (spolu s Florou), ale ta je zase na štíru s chutí. A Perla tip, která se nejlépe roztírala, byla v ostatních disciplínách jen průměrná. Každá skupina má své výhody a nevýhody. Pokud bychom přece jen hledali vítěze testu, byla by jím Flora. Představuje nejlepší poměr mezi zdravím, chutí a roztíratelností.
Máslo, margarín a směsné tuky |
MÁSLO |
MARGARÍN |
SMĚSNÝ TUK |
Je margarín skutečně tak zdravý?
Když byl v polovině 19. století ve Francii nedostatek másla, vymyslel chemik Hippolyte Mege-Mourries pro Napoleona III. náhradní tuk. Náhražka z hovězího loje a odstředěného mléka dostala jméno margarín podle řeckého výrazu pro perlu, margaron. Zájem byl brzy tak velký, že hovězí lůj nestačil. Problém vyřešila počátkem minulého století technologie ztužování. Z tekutého oleje se podařilo vytvořit tuhou hmotu. Margarín ztratil sice svůj živočišný původ, zato získal pověst nového, zdravého tuku. A byl levnější než máslo. Není divu, že si získal své příznivce. "Rostlinný tuk rovná se zdravý," je nejčastější slogan, jímž výrobci již několik let úspěšně přesvědčují zákazníky, aby od másla přešli k margarínům, které jsou vyrobeny převážně z rostlinných tuků, které neobsahují cholesterol. Hlavním argumentem proti máslu jsou nasycené mastné kyseliny, které zvyšují riziko srdečních a cévních onemocnění a vyskytují se především v živočišných tucích. Jenže jak se ukázalo, ani margaríny se bez nich neobejdou.
Dnešní tuky jsou zdravější
Daní za to, že tekuté oleje musí ztuhnout, aby se daly roztírat, jsou i stejně nežádoucí transkyseliny, které vznikají při procesu ztužování. Pravda je, že dnešní margaríny obsahují méně transkyselin než ty, které se vyráběly před deseti lety. Změnil se totiž technologický postup. "Ještě před sedmi lety obsahovala řada
Nejvíc chutná |
Nejméně chutná |
Nejlépe se roztírá |
Nejhůř se roztírá |
Nejzdravější jsou |
Nejméně zdravé |
Nejlépe z tohoho pohledu dopadly výrobky firmy Unilever: Perla tip, Flora light, Flora a Rama obsahovaly jen stopy. Dokonce i Rama Creme Bonjour měla jen jedno procento, ačkoliv obsahuje mléčný tuk. "Směsné tuky musí obsahovat určité množství transkyselin, protože je tam vnese máslo, kde jsou přirozenou složkou," vysvětluje Jana Dostálová. "U některých jich ale bylo víc, než kolik by odpovídalo množství másla. Znamená to, že výrobce použil rostlinné tuky s vyšším obsahem transkyselin a nasycených mastných kyselin, tedy tuky z pohledu vlivu na zdraví méně kvalitní."
Jaký je mezi nimi rozdíl? |
Legislativa zná tři základní kategorie výrobků podle původu tuku.
|