Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzi si díky skandálu vzpomněli na lahůdku, konina mizí z obchodů

  17:51aktualizováno  17:51
Skandál s koňským masem oživil zájem Francouzů o tradiční lahůdku, na kterou už málem zapomněli. Podle sdružení francouzských koňských řezníků se prodej jejich produkce zvýšil až o 15 procent. Francouzi na rozdíl od Anglosasů koňské maso běžně jedí a některé jeho části považují za vybranou lahůdku.

Je libo pěkný řízek z koniny? Pohled do koňského řeznictví v Marseille | foto: Reuters

Poptávka po koňském mase ve Francii v posledních letech kvůli nezájmu mladších generací klesala. Neustálé zprávy o podvodech s koňským masem však vzbudily zvědavost a Francouzi se rozpomněli na svou upadající zálibu.

"Je to pravda, prodej se zvedl. Minulý týden jsme pracovali o něco víc, protože naši zákazníci nyní o konině mluví otevřeněji," řekl Reuters šéf sdružení Interbev Equins Eric Vigoureux.

Revoluční tradice

Záliba Francouzů v koňském mase má údajně počátek v dobách Velké francouzské revoluce, kdy revolucionáři a nižší vrstvy pojídali koně svržených aristokratů. V 60. letech 19. století začala v zemi vznikat specializovaná koňská řeznictví. Na britských ostrovech, kde nynější skandál vypukl a spotřebiteli silně otřásl, je naopak kůň považován za stejného přítele člověka jako pes a pojídání jeho masa je tam tabuizované.

"Díky skandálu o tom v kancelářích a na pracovištích každý mluví, takže ti, kdo koňské maso kupují, se za to nijak nestydí a doporučují své řezníky dalším," dodal. Uvedl, že podle zpráv, které má od řezníků po celé Francii, se prodej koniny zvýšil od propuknutí skandálu o 10 až 15 procent.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily také ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku a Finsku a lasagne s nedeklarovaným obsahem koňského masa se dostaly i do České republiky.

Šéfkuchař restaurantu Le Taxi Jeune v historické pařížské čtvrti Marais, kde se servírují delikatesy z koňského masa, si zvýšeného zájmu o koninu rovněž všiml. "Zavolejte mi ale za tři měsíce, to uvidíme, jestli to ještě platí," řekl šéf restaurace Otis Lebert.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vyhlídková plošina Grand Canyon Skywalk se otevřela pro turisty v roce 2007.
Indiánský zlatý důl. Kmen Hualapai vydělává na lávce nad Grand Canyonem

Indiáni z kmene Hualapai vydělávají spousty peněz díky prosklené vyhlídce Skywalk nad Grand Canyonem. Nejlevnější vstupenka na lávku vyjde na zhruba 80 dolarů,...  celý článek

Budova společnosti Google.
Nový startup od Googlu zpřístupňuje Američanům ekologickou energii

Futuristická googlovská laboratoř „X“ vypustila další startup, který se po dvou letech osamostatnil. Tentokrát Google vsadil na ekologickou energii. Projekt s...  celý článek

Projekt od počátku čelil kritice ze strany ekologů a způsobil masivní odsun...
Češi vyplatí Rusy a ukončí to štěkání, věří Liglassu kyrgyzský prezident

Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se postavil za české investory ze společnosti Liglass Trading. Na pondělní tiskové konferenci řekl, že firma po...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.