„V rámci akce bylo zkontrolováno celkem 31 vzorků koření, z toho nevyhovělo 11 vzorků,“ uvádí celkový počet hříšníků tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Mezi ty menší patřily nalezené stopy plísně a bakterií. Naštěstí pro spotřebitele, a tím pádem i pro výrobce, nepřekročilo jejich množství tolerovanou hodnotu. Inspektoři se zaměřili i na chuť a zjistili, že se mnohdy odlišovala od standardu.
Výsledky kontroly se vztahují jen na vybrané vzorky z obchodů a spotřebitelům pouze napovídají o kvalitě jednotlivých znašek koření. Například v balíčcích vyrobených jednoho dne mohlo být všechno v pořádku, ale do stejného balení se dostaly zdravotně závadné příměsi třeba o týden později vlivem špatného skladování suroviny, její snížené kvality nebo technologickou nekázní výrobce.
Závažné nedostatky kontrolovaného koření
paprika sladká Variant - chuť, popel; opatření: zlikvidovat, pokuta
paprika sladká Plus Discount - popel; opatření: pokuta
paprika sladká Sluneční brána - popel; opatření: surovinu vrátit výrobci
pepř mletý Wigof - popel, piperin; opatření: probíhá správní řízení
pepř mletý Drana - piperin; opatření: změna dodavatele suroviny
pepř celý Plus Discount - bacil cereus; opatření: pokuta
Drobné nedostatky kontrolovaného koření
paprika sladká Compare - plíseň
paprika sladká Pěkný Unimex - popel
paprika sladká Plus Discount - chuť
paprika ostrá Řezprof - plíseň
pepř černý mletý Compare - bakterie, plíseň
Poznámky: Laboratoře používaly limity dané vyhláškou 331/1997 Sb. Popel (anorganická součást koření například v podobě příměsí), plísně a bakterie mohou být v nejvyšším přípustném množství, kdežto piperinu (způsobuje pálivost pepře) musí být nejmenší určené množství. Značku Plus Discount vyrobily firmy J.C.Horn a Vitana. Pramen: Česká zemědělská a potravinářská inspekce