Krab versus surimi

Dnes už asi málokdo věří, že krabí tyčinky jsou ze skutečného kraba.
Dnes už asi málokdo věří, že krabí tyčinky jsou ze skutečného kraba. Mají s krabem společného asi tolik jako rybí prsty s lidskými končetinami. Co to vlastně je surimi? Hmota svalové bílkoviny získaná z ryb. Na kilogram surimi je potřeba 6 až 7 kilogramů živých ryb. Ty se ještě na moři vykuchají, zbaví hlav, kůže a kostí, takto získané maso se rozseká, rozmělní a důkladně promyje, často s pomocí jedlé sody. Aby se bílkoviny mrazem nerozložily, přidají se cukry a polyfosfáty. Vznikne tak dokonale bílá hmota bez chuti a bez zápachu, která se zamrazí. Později se na pevnině rozmrazí a upraví do podoby krabího masa. Aby byl výrobek poživatelný, musí se k němu přidat rostlinný olej, bramborový škrob, konzervační látky, stabilizátory a zvýrazňovače chuti, aroma (krabí, krevetové nebo langustové) a barviva... Hmotu je možné zpracovat nejen do tvaru známých tyčinek, ale třeba i kroužků z kalamárů, krabích nožiček, humřích ocásků... Surimi nemá, třebaže se to výrobci snaží vsugerovat, stejnou výživovou hodnotu jako ryby. Je zdrojem sacharidů, menšího množství bílkovin (kolem 8 procent, na rozdíl od 15 až 25 % u ryb), a je hlavně mnohem bohatší na sůl. K jeho aktivům patří nižší obsah tuků (kolem 5 procent) a nižší energetický přínos. Ten se však může změnit v majonézové lázni, která je nutná, aby dodala této rybí náhražce chuť. Většina výrobků ze surimi v obchodech je už označena správně - rybí tyčinky s krabí příchutí. Kolik falešných krabů a humrů ale zkonzumujeme v "krabích" salátech či "humřích" koktejlech v restauracích?