Kuchyňská prkénka z plastu nejsou lepší než ze dřeva

-
Není žádný důvod, proč dávat při koupi kuchyňského prkénka na krájení přednost plastovému výrobku před tradičním dřevěným. Studie, kterou nedávno uskutečnila Vysoká škola polytechnická v Zürichu ve spolupráci se švýcarským spotřebitelským sdružením FRC, vyvrátila vžitý názor, že prkénko z plastické hmoty je hygieničtější než dřevo, protože má hladký povrch a snadněji se čistí. Dlouhodobé sledování a měření ukázalo pravý opak. Na polyetylenových prkénkách zůstávalo šestkrát víc bakterií než na výrobcích z bukového dřeva a jedenáctkrát více než na javorových. I do polyetylenu se totiž nůž zařezává a v rýhách se snadno usazují bakterie. Zatímco škvíry ve dřevě zůstávají otevřené a sušením se ještě více otevřou, v plastu se zářez naopak uzavře, jakmile se těsně vedle něj objeví další. Dřevo se také snadněji myje. Mnohem lépe než myčka si však s bakteriemi poradí kartáček a saponát. Myčka dokázala zlikvidovat bakterie jen z patnácti procent dřevěných a z necelých dvou procent plastových prkének.