Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvalitu špekáčků a „lovečáku“ ochrání unijní značka

  17:00aktualizováno  18:03
Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska získaly chráněné označení Evropské unie. Uzeniny se zařadily na seznam tradičních zaručených specialit.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Výrobky s tímto logem musejí být vyráběny podle schválené receptury, spotřebitelé tak budou moci lépe vyhledávat kvalitní uzeniny.

Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji. "Kdo nesplní technologický postup, může špekáčky vyrábět dál, ale ne pod chráněným označením," sdělil iDNES.cz europoslanec Jan Březina.

Ochrana výrobků EU

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG).

První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Špekáčky i další zmiňované uzenářské výrobky budou spadat do třetí kategorie.

Kvalita špekáčků prodávaných v Česku se hodně liší. Na vině jsou mimo jiné výrobky z dovozu, u nichž jediným požadavkem kladeným úřady byla jejich zdravotní nezávadnost, ne už jejich kvalita.

Za vyšší jakost si však lidé budou muset připlatit. Například cena spišských párků vyrobených tak, aby mohly nést unijní označení, proti současnosti vzroste minimálně o dvacet korun za kilogram. "Špekáčky by pak mohly podražit o deset korun i více," řekl ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Zákazník však podle něj bude mít u těchto dražších výrobků záruku určité kvality, především dodržené receptury a obsahu masa. Například některé uzeniny vyráběné pro obchodní řetězce v důsledku tlaku na co nejnižší konečnou cenu výrobků obsahují v současnosti méně masa a naopak více mouky či škrobu, než bylo v minulosti obvyklé.

V současnosti mají čeští uzenáři v Bruselu zažádáno o registraci také pro pražskou šunku. V případě, že se unijní označení ukáže skutečně jako přínosné pro tuzemské výrobce, mají v záloze několik dalších potenciálních uchazečů. Mohly by mezi nimi být například gothajský či český salám a navzdory svému názvu i vídeňské párky.

Na unijních seznamech figuruje zhruba tisíc různých výrobků s chráněným označením, z nich tradičních zaručených specialit je několik desítek.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hotel Marriott v pražské ulici V Celnici loni změnil majitele. Nový vlastník za...
Pražské hotely vydělávají stále víc, přitahují bohaté kupce z Asie

Hotelům ve střední a východní Evropě se daří čím dál tím lépe. Všimli si toho i bohatí investoři z Asie, kteří je v posledních letech začali skupovat. Jen v...  celý článek

Ilustrační snímek
Drahé byty vyhánějí obyvatele Prahy, raději kupují domy za městem

Pořídit si byt v Praze je pro čím dál tím více lidí nereálné, a tak si raději kupují či staví domek za městem. To dokládají i aktuální čísla, podle kterých je...  celý článek

Aukrorobot.cz
Aukro nefunguje, jak má. Nový systém má díry a péče o klienty je pomalá

Aukro, největší obchodní portál v Česku, změnilo majitele a platformu, na které fungovalo. Pro uživatele to ale nedopadlo dobře. Doposud spokojené prodejce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.