Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kvalitu špekáčků a „lovečáku“ ochrání unijní značka

  • 238
Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska získaly chráněné označení Evropské unie. Uzeniny se zařadily na seznam tradičních zaručených specialit.

Výrobky s tímto logem musejí být vyráběny podle schválené receptury, spotřebitelé tak budou moci lépe vyhledávat kvalitní uzeniny.

Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji. "Kdo nesplní technologický postup, může špekáčky vyrábět dál, ale ne pod chráněným označením," sdělil iDNES.cz europoslanec Jan Březina.

Ochrana výrobků EU

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG).

První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Špekáčky i další zmiňované uzenářské výrobky budou spadat do třetí kategorie.

Kvalita špekáčků prodávaných v Česku se hodně liší. Na vině jsou mimo jiné výrobky z dovozu, u nichž jediným požadavkem kladeným úřady byla jejich zdravotní nezávadnost, ne už jejich kvalita.

Za vyšší jakost si však lidé budou muset připlatit. Například cena spišských párků vyrobených tak, aby mohly nést unijní označení, proti současnosti vzroste minimálně o dvacet korun za kilogram. "Špekáčky by pak mohly podražit o deset korun i více," řekl ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Zákazník však podle něj bude mít u těchto dražších výrobků záruku určité kvality, především dodržené receptury a obsahu masa. Například některé uzeniny vyráběné pro obchodní řetězce v důsledku tlaku na co nejnižší konečnou cenu výrobků obsahují v současnosti méně masa a naopak více mouky či škrobu, než bylo v minulosti obvyklé.

V současnosti mají čeští uzenáři v Bruselu zažádáno o registraci také pro pražskou šunku. V případě, že se unijní označení ukáže skutečně jako přínosné pro tuzemské výrobce, mají v záloze několik dalších potenciálních uchazečů. Mohly by mezi nimi být například gothajský či český salám a navzdory svému názvu i vídeňské párky.

Na unijních seznamech figuruje zhruba tisíc různých výrobků s chráněným označením, z nich tradičních zaručených specialit je několik desítek.

,