Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stav hospod se nelepší. Kvůli myším a špíně jich 35 letos muselo zavřít

  13:18aktualizováno  13:18
Neuspokojivé. Nejhorší školní známku za hygienu udělila letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce celé řadě potravinářských provozů. Kvůli špíně, plísním nebo řádění škůdců skončilo od ledna pod zámkem 76 provozů, z toho 35 restaurací.

Inspekce SZPI zavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA. | foto: SZPI

„Důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě nánosů mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze, skladech potravin a podobně,“ zhodnotil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce konstatovala, že situace v oblasti hygieny zůstává na „značně neuspokojivé úrovni“. Otřesným příkladem může být nedávné uzavření garážové výrobny tofu pro tržnici SAPA. Zboží se ale distribuovalo i jinam než do pražské tržnice, které se přezdívá Malá Hanoj. Výrobek vznikal v příšerných podmínkách, uprostřed nánosů myšího trusu a v nádobí, které se evidentně dlouhodobě nemylo (více o uzavření výroby tofu čtěte zde).

Fotogalerie

Pod zámkem se díky zásahům inspekce letos ocitlo celkem 76 výrobní závodů, prodejen potravin a restaurací.

Nejčastější důvody se víceméně stále dokola opakují. V místech, kde se pracuje s jídlem, je myší trus i živé myši, plísně všeho druhu skoro všude, hmyz, odpadky, špína, toalety v žalostném stavu či chybějící přívod pitné vody nebo teplé vody k omytí rukou.

Kontroly nedopadly dobře ani v loňském roce. Problém s hygienou mělo loni téměř pět tisíc ze zhruba 15 tisíc provozoven společného stravování kontrolovaných SZPI.

Mezi potrestanými jsou asijská bistra, herny, ale i zámecké restaurace, pizzerie a cukrárny, které na první zdání budí dojem seriózního podniku (více čtěte zde).

Ve špatném stavu jsou i jídelny. Inspekce letos kontrolovala přes tři tisíce provozoven společného stravování, u 34 procent přitom zjistila porušení právních předpisů.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Jediné české královské pivo, tak se prezentují Krušovice ve světě
Krušovice vyslaly do světa první reklamu. Chce dobýt Evropu i Gruzii

Krušovické pivo má ve světě reklamní premiéru. Pivovar, spadající pod skupinu Heineken, vyrazil s třicetivteřinovým spotem na Slovensko a chystá se dobýt...  celý článek

Proslulý vídeňský hostinský Karl Kolarik
Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.