Inspekce SZPI zavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA.

Inspekce SZPI zavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA. | foto: SZPI

Stav hospod se nelepší. Kvůli myším a špíně jich 35 letos muselo zavřít

  • 30
Neuspokojivé. Nejhorší školní známku za hygienu udělila letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce celé řadě potravinářských provozů. Kvůli špíně, plísním nebo řádění škůdců skončilo od ledna pod zámkem 76 provozů, z toho 35 restaurací.

„Důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě nánosů mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze, skladech potravin a podobně,“ zhodnotil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce konstatovala, že situace v oblasti hygieny zůstává na „značně neuspokojivé úrovni“. Otřesným příkladem může být nedávné uzavření garážové výrobny tofu pro tržnici SAPA. Zboží se ale distribuovalo i jinam než do pražské tržnice, které se přezdívá Malá Hanoj. Výrobek vznikal v příšerných podmínkách, uprostřed nánosů myšího trusu a v nádobí, které se evidentně dlouhodobě nemylo (více o uzavření výroby tofu čtěte zde).

Pod zámkem se díky zásahům inspekce letos ocitlo celkem 76 výrobní závodů, prodejen potravin a restaurací.

Nejčastější důvody se víceméně stále dokola opakují. V místech, kde se pracuje s jídlem, je myší trus i živé myši, plísně všeho druhu skoro všude, hmyz, odpadky, špína, toalety v žalostném stavu či chybějící přívod pitné vody nebo teplé vody k omytí rukou.

Kontroly nedopadly dobře ani v loňském roce. Problém s hygienou mělo loni téměř pět tisíc ze zhruba 15 tisíc provozoven společného stravování kontrolovaných SZPI.

Mezi potrestanými jsou asijská bistra, herny, ale i zámecké restaurace, pizzerie a cukrárny, které na první zdání budí dojem seriózního podniku (více čtěte zde).

Ve špatném stavu jsou i jídelny. Inspekce letos kontrolovala přes tři tisíce provozoven společného stravování, u 34 procent přitom zjistila porušení právních předpisů.