Například na francouzských bordeaux nenajdete název odrůdy, ale název známky. Ta je pro zákazníky zárukou, že víno přinese pokaždé stejný chuťový zážitek bez ohledu na to, jaká ten rok byla sklizeň. Vinař nemíchá vína proto, aby zamaskoval vady, ale aby naopak znásobil dobré vlastnosti odrůd. Proslulé Chateauneuf du Pape je smícháno ze 13 různých odrůd! Ve zdejších krajích však nemají známková vína příliš dobrý zvuk. Zřejmě je to pozůstatek doby nedávno minulé, kdy se "známky" vyráběly z nezralých hroznů a doslazovaly velkým množstvím cukru. Výsledek neměl valnou chuť.
Výsledky příjemně překvapily
Poslední kolo testu MF DNES, který posuzoval dvacet známkových vín, ukázalo, že si zas tak špatnou pověst nezaslouží. Výsledky byly docela příjemným překvapením. Ani jedno víno nepropadlo, ani jedno nemuselo být diskvalifikováno. Na druhou stranu žádné také nezazářilo. "Čekali jsme, že to bude horší," shodli se degustátoři, kteří vína v Národním salonu vín ve Valticích posuzovali. Projevilo se to i na známkách, které vzorkům přidělili - víc než polovina získala bronzovou medaili. ú
Vítěz testu |
Velmi těsnými vítězi testu se staly mezi bílými Dan Ermite, směs veltlínů ze znojemského Znovínu, a mezi červenými směs cabernetu a merlotu s názvem Santé Collection z Bulharska. |
Co prozradily zátky
Chcete vědět, jak v testu dopadla jednotlivá vína? Klikněte ZDE. |
Co je známkové víno
Vzniká smícháním dvou nebo více jakostních odrůdových vín. Jakostní víno se vyrábí z hroznů o cukernatosti nejméně 15 stupňů buď jako odrůdové (nejméně 85 procent z odrůdy uvedené na obalu), nebo jako známkové.
Známkové víno:
* musí být označeno názvem známky, pod kterou je stále uváděno na trh; odrůdy mohou, ale nemusí být uvedeny
* pokud se označuje geografickým údajem (např. Velkopavlovický Veltlín), musí skutečně pocházet jen z hroznů vypěstovaných v této oblasti
* může být smícháno z vín několika ročníků, ale pouze z odrůdových jakostních vín, která byla předložena ke schválení komisi hodnotitelů a zatříděna
* míchá se několik odrůd (například Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené), nebo jen jedna odrůda z několika zdrojů nebo ročníků
* mělo by mít stálé vlastnosti bez závislosti na ročníku
* někdy se také nazývá cuvée
Co dělat, pokud je víno cítit po korku? Jak poznáte vadné či nemocné víno? Čtěte ZDE. |