Při vyšších teplotách se jídlo rychle kazí a může zapříčinit nepříjemné zdravotní potíže. Přinášíme vám pár rad, jak přežít léto bez problémů.
Alkohol. V létě může být velmi záludný. Víno ani pivo nemůžete počítat do celkového množství tekutin, které za den vypijete.
Bagety. Nikdy nekupujte ty, které leží volně na pultě. Bagety musí být uloženy v chladicím pultu. Rychle je snězte, když je necháte v horku v autě na sedadle, dáte mikrobům šanci, aby se patřičně rozmnožili.
Cukrářské výrobky. Patří mezi mikrobiologicky nejrizikovější potraviny. Hlavně krémové náplně představují vhodné prostředí pro množení mikrobů. Pokud si je v létě dopřáváte, tak jen tam, kde už máte dobrou zkušenost.
Čína. Loňský test čínských bister ukázal, že v mnohých podnicích neservírují jídla dost teplá. Nenechte si to líbit. Teplota podávaných jídel by měla být nejméně 70 stupňů Celsia, jen tak se zlikvidují případné bakterie.
Dresinky. V létě se hodně používají - například ke grilování či k dochucení salátů, protože jsou praktické a dodávají pokrmům chuť. Kdo si hlídá váhu, měl by vědět, že jedna lžíce dresinku přidá letnímu salátu dvakrát víc kalorií, než kolik má samotná zelenina. O lehkém letním pokrmu už tedy nemůže být řeč.
Fast-food. V podnicích velkých zavedených řetězců se nestane, že by vám naservírovali nedostatečně propečený hamburger. Mají totiž zaveden takzvaný systém kritických bodů, který takové riziko ohlídá. Opatrní buďte zejména v malých bistrech a u stánků. Určitým signálem je čistota prostředí.
Grilování. Nejoblíbenější způsob přípravy pokrmů v létě není bez nebezpečí. Když budete grilovat přímo na ohni, tuk bude odkapávat do plamenů, a vzniknou tak rakovinotvorné látky, které se dostanou zpět do pokrmu. Když maso (hlavně drůbeží) dobře nepropečete, riskujete střevní potíže.
Houby. Pokud je kupujete na tržišti nebo u silnice, mějte na paměti, že je smí prodávat jen člověk, který prokázal znalost hub zkouškami na krajské hygienické stanici. Požadujte osvědčení. Nekupujte houby nakrájené, zapařené, nebo plesnivé.
CHlebíčky. Nikdy nekupujte chlebíčky, které leží volně na pultu, i kdyby vás prodavač ujišťoval, že je právě přinesl z lednice. Platí to pro všechny lahůdkářské výrobky - saláty, pomazánky, naložené ryby, obložené housky a bagety...
Jogurty. Kysané mléčné výrobky by měly být v jídelníčku po celý rok. V létě však přinášejí obzvlášť příjemné osvěžení, bílý neochucený jogurt je výborný nejen do salátů, ale i jako základ marinády ke grilování.
Kuře. Květnový test prokázal, že kuřata z velkochovů obsahují patogenní mikroorganismy, které mohou být nebezpečné. Proto je tak důležité, aby kuřecí maso bylo dobře propečené. A abyste na jednom prkénku nekrájeli maso a pak zeleninu na salát nebo si po naklepávání řízků neumyli ruce.
Led. V létě je příjemné ochladit se studeným nápojem s přidaným ledem. Buďte však opatrní, kde si ho dáváte. A nemusí to být ani v exotických zemích, ostravští hygienici loni zjistili, že třetina ledu v restauracích obsahovala bakterie!
Mražené potraviny. Mohlo by se zdát, že nepředstavují žádné riziko. Málokdo si uvědomuje, že zmrazené maso není zakonzervované. Třebaže platí pravidlo, že jednou rozmrazená potravina se už nesmí znovu zmrazovat, jistotu, že to v obchodech nedělají, nemáme. Jak to poznat? Jediná možnost je balíček zkontrolovat vizuálně. Pokud vám led v balíčku „vrže“ pod prsty, zřejmě není vše v pořádku.
Nápoje. V létě bychom měli pít více než v chladném počasí, záleží však na tom, co pijeme. Pouhá sklenice coly vydá za pět kostek cukru, její fandové by měli pít light variantu. Bohatým zdrojem cukru jsou i nejrůznější nápoje určené dětem: přeborníkem loňského testu nápojů se stal oblíbený Kubík - litr obsahoval ekvivalent 33 kostek cukru! Sladká chuť přitom pocit žízně zvyšuje. Nejvhodnější pro horké počasí je čistá voda nebo nakyslé či nahořklé nápoje.
Ovoce. Nikdy nekupujte krájené nebo vykrajované plody. Zelináři nesmějí ovoce nebo zeleninu žádným způsobem upravovat. Jediné ovoce, které mohou porcovat, jsou vodní melouny. Nahnilé plody nepatří ani do druhé třídy jakosti, neměly by se vůbec prodávat.
Pivo. V létě nám chutná nejvíc, je to pochopitelné, máloco dokáže tak dobře uhasit žízeň jako hořká chuť piva. Nezapomínejte při tom, že existují i nealkoholická a nízkoalkoholická piva. Redakční testy v loňském roce prokázaly, že jsou dobrá.
Rýže. Buďte opatrní na to, aby vařená rýže byla dostatečně prohřátá, je velmi citlivá na mikroorganismy. Pokud rýži nespotřebujete, uložte ji do lednice.
Saláty. Majonézové saláty jsou riskantní ani ne tak kvůli obsahu majonézy (ta bývá většinou bezpečná, protože se vyrábí z pasterovaných vajec), ale rychle v nich může zkvasit krájená zelenina.
Špekáček. Pokud si chcete pochutnat na opečeném „buřtu“, v obchodě vybírejte jen skutečné špekáčky. Opékáčky a spol. nechte těm, kteří chtějí za každou cenu šetřit. Český špekáček má už několik let konkurenta v podobě bílé grilovací klobásy. Bílá je proto, že neobsahuje dusitanovou sůl, která není tak zcela neškodná. Při vysokých teplotách se totiž dusitany přetvářejí na rakovinotvorné nitrosaminy.
Tatarský biftek. „Tatarák“ ze syrového mletého nebo škrábaného masa byste si měli nechat spíš na zimu. Pokud vám tatarák nabídnou v restauraci, měli by vám k němu podat i informace o původu masa a na vaše přání také ukázat potvrzení o zdravotní nezávadnosti. Tatarák se smí totiž připravovat jen z masa výrobcem speciálně určeného k přípravě syrových pokrmů.
Uzeniny. Laciné uzeniny jsou sice zdravotně nezávadné, ale do kvalitního masného výrobku mají hodně daleko. Prokázal to loňský test nejlevnějších uzenin. Základem pro jejich výrobu totiž není maso, ale separáty, tedy strojově oddělené maso od kostí, a kůžová emulze, která vznikne z uvařených kůží naložených do organických kyselin.
Víno. Dnes už je prokázané, že víno (ale jen v malém množství) chrání před srdečními a cévními chorobami. Kdo si dává denně svou pravidelnou dávku - ženy dvě amuži tři deci - dožije se nejspíš vyššího věku než zapřisáhlí abstinenti. V létě si vybírejte lehčí víno s obsahem alkoholu kolem 11 procent.
Zmrzlina. Léto by bez ní nebylo létem, přesto je dobré vědět, že patří k největším kalorickým bombám a žízeň neuhasí, protože obsahuje hodně cukru. Dejte si k ní vždy sklenici vody.