ČTĚTE TAKÉ:
Jak blufovat u vína? Hrajte překvapeného
"Odrůdová vína budou horší, sklízela se dříve," říká Vlastimil Vávra, sommeliér supermarketů Delvita, do nichž vybírá víno.
"Dá se najít řada velmi pěkných vín, hlavně přívlastkových, ale i množství průměrných vín. Především těch, která se sklízela koncem září," potvrzuje i Bořek Svoboda z Moravských vinařských závodů.
Kdo nepočkal se sklizní až po říjnovém slunci, bude mít hodně práce vyrobit dobré víno. Tehdy i vinohradníci plakali, že spadla výkupní cena hroznů a že se jim nevyplatí vůbec vinnou révu pěstovat. Málo peněz dostali proto, že hrozny neměly dost cukrů, které o ceně spolurozhodují.
Ti, co si počkali, si však letošní ročník nemohou vynachválit. "Některé odrůdy máme sklizené tři dny a jsme z nich nadšení. Takové cukry nepamatuji, snad v roce 1947," říká Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo.
"Hodně letos záleželo, jak se kdo staral o vinohrady. Kdo hnal úrodu na množství, ten zaplakal. Kdo se nebál omezovat, může být příjemně překvapen," říká Rostislav Žďárský z vinařství Zaječí.
O to víc bude letos záležet na umění vinařů. "Ročník může být sebelepší, ale když vinař neumí, ani to mu nepomůže. Stále opakuji, že dobrý vinař se ukáže, hlavně když se ročník zcela nevydaří," připomíná Miloš Michlovský z rakvického Vinselektu.
Podle sommeliérů není potřeba letošní ročník zatracovat. "Můžeme se v mnoha případech těšit na nádherná, harmonická vína se slušným potenciálem k archivaci. Svou kvalitou by mohla soupeřit s výjimečným ročníkem 1999," míní několikanásobný sommeliérský vicemistr České republiky Otakar Žoudlík.
Když letošní ročník srovnávají vinaři s těmi lepšími, mluví hlavně o přívlastkových vínech, tedy v kategorii přes 150 korun. Někdo mluví o ročníku 1997, jiní to vidí stejně jako předloni.
"Problém srovnání a hodnocení je, že se před rokem 1995 pořádně vína s přívlastkem ani nedělala," připomíná Vladimíra Mrázová z vinařství Sonberk.
Při hodnocení záleží hodně na oblasti, ze které víno pochází, a to i přesto, že Morava je ve světovém srovnání malý vinařský region. Záleží také, kdo ročník hodnotí, každému chutná něco jiného.
"Já například tuzemská červená vína vůbec nezatracuji. A letošní ročník pro ně vyzněl při nižší sklizni velmi příznivě," říká Žďárský ze Zaječí.
Podle vinařů lze vždy nalézt jistou podobnost, ale nikdy se žádný rok neopakuje stejně.
"Letošní vína mají nakročeno dobrým směrem. Krásný podzim udělal pěkné hrozny s vysokou cukernatostí, a přesto mladá vína nepostrádají kyseliny. Ten letošní bych přirovnal k roku 1999 nebo 1997," hodnotí zástupce sklepmistra z vinařství Modrý sklep Antonín Koníček.
Letošní vína by si mohla najít místo i v archivech. Pár let uležení by jim mohlo podle vinařů pomoci. Podobně mluvili i o loňských vínech, která měla takzvaně vyšší kyselinku, neboli nechutnala úplně skvěle.
"Z letošního roku bych doporučil Sauvignon, Rýnský ryzlink nebo Veltlínské zelené," říká Pavel Vajčner ze Znovína.
Z červených vín se podle sommeliérky Daniely Valentové vyplatí podívat po letošní Frankovce nebo Rulandském modrém. Hledat mezi víny vhodné odrůdy do archivu se podle vinařů vyplatí hlavně pro osobní spotřebu.
"Sice ještě je pár lidí, kteří kupují vína pro pozdější zpeněžení, ale je jich stále méně. Většina lidí si je kupuje pro sebe nebo jako dárky," říká Vajčner, podle kterého se pro správné vychutnání vín má dát vínům čas.
Sauvignon si podle vinařů zaslouží dva až tři roky ležet, Tramín potřebuje i víc a Veltlínské zelené lze nejlépe vychutnat po třech až čtyřech letech.
Kdo chce ušetřit, měl by si nechat poradit a koupit mladší víno už dnes. Archivní lahve, tři a více let staré, v obchodech stojí výrazně více.
Mladší ročníky je však nutné podle vinařů dobře uložit. Buď v privátních archivech přímo na Moravě, nebo do panelákového bytu koupit chladicí box. Stačí ale i sklep, kde bude alespoň stálá teplota a vlhkost.