Strachu z pančovaného alkoholu s metanolem se mohou vyhnout sadaři a pěstitelé. Pěstitelské pálenice mohou vyrábět lidem destiláty pro vlastní potřebu i nadále. Před ministrovým prohlášením do palírny v Dolní Rovni u Holic vozili lidé ovoce zhruba stejně jako v uplynulých letech.
"Od pondělka jsme ale ovocem doslova zavaleni. Ony ty otravy přinutily lidi přemýšlet," řekl MF DNES majitel pálenice Martin Málek.
V tekutém stavu je ovoce nejlepší
Tady přijímají surové ovoce a kvas vyrábějí sami. Destilát tu ale samozřejmě vypálí i z kvasu, který si přivezou sami pěstitelé.
"Zatím je brzo, aby se tu objevily zástupy lidí s ovocem. Ono přece jen chvíli trvá, než ovoce vykvasí," uvedl vedoucí pálenice v Jevíčku Martin Korbel.
Už dnes ale podle něj lidé telefonují a ptají se, zda se bude pálit, nebo ne. Nejen podle telefonátů bude zájem o dost větší než v minulých letech. "Lidi už sbírají jablíčka a chystají se na švestky i další ovoce," dodal Korbel.
"Vypadá to, že letos bude hodně slušná úroda. Kompoty a marmelády zase tolik ovoce nepotřebujou, tak co jiného se s tím dá dělat, než zbytek nechat vypálit. Nehledě na to, že v tekutém stavu je ovoce nejlepší," dodává s úsměvem vedoucí pěstitelské palírny v pivovaru Jevíčko, kde pálí destiláty z dovezeného kvasu.
Vzhledem k prohibici se samozřejmě zvýšil počet kontrol celníků i zemědělské a potravinářské inspekce. V pěstitelských pálenicích ale probíhají v běžném režimu.
"Inspektoři i laboratoře se v současné době věnují především odhalování lihovin obsahující metanol," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Také celníci jsou zaměřeni spíše na pátrání po smrtících lihovinách. V minulém týdnu východočeští celníci provedli 859 kontrol a zadrželi 606 litrů lihovin. "Ani v jednom případě ale nešlo o výskyt metanolu," uvedla mluvčí krajské celní správy Jitka Fajstavrová.