"To víno bude nečekaně dobré. Ve srovnání s počátkem léta jsme zaznamenali výrazný kvalitativní posun, dostaneme se až někam na hranici přívlastku," předvídá sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice Josef Dudešek.
To znamená, že většina vín bude mít cukernatost vyšší než devatenáct stupňů, a přiblíží se tak úrovni standardních ročníků.
"Loňské kvality určitě nedosáhne. Jenže rok 2003 byl naprosto výjimečný," připomíná vinař Josef Kadlčík z Hluku na Uherskohradišťsku.
Pro ilustraci: na trh tehdy ze Slovácka putovala výhradně vína s vysokou cukernatostí. Ta v mnoha případech přesáhla pro vinaře magickou hranici čtyřiadvaceti stupňů, a mohla být označena za výběrová.
"Nemůžeme čekat, že se takové roky budou v našich podmínkách opakovat, a být tak moc zmlsaní. To srovnání s loňskem prostě neobstojí. Pokud tady budeme mít přívlastková vína, je to známka slušné kvality," tvrdí vinař Libor Zlomek.
Kvalitu letošního ročníku předurčilo chybějící teplo. Vegetace se kvůli tomu opozdila, až poslední nečekaně slunné tři týdny situaci výrazně vylepšily. Podobný jako letos byl stav na slováckých vinicích naposledy v roce 2001.
Réva tehdy místo do dvacátého června, jak je obvyklé, dokvetla o měsíc později. Vína byla kvůli tomu takzvaně tvrdší, s vyšším obsahem kyselin, a hůře se prodávala na trhu. Potvrdili to prvovýrobci i exportéři vína.
Podle tradice si vinaři mohou letošním vínem ťuknout nejdřív na Martina, tedy jedenáctého listopadu. Na jihovýchodě Moravy ale v zásadě jen mezi sebou, na tamním trhu se, na rozdíl třeba od Francie, mladá vína v originálních lahvích neobjeví.
"Chtěli bychom se časem dostat i k tomu, letos to ale ještě určitě nebude," konstatoval Josef Dudešek ze společnosti Agrosovín Boršice.
Víno - ilustrační foto |