Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Levný sekt? Jen průměrná chuť

  14:23aktualizováno  14:23
Kdyby se levná šumivá vína z tuzemského trhu spolu utkala v některé vinařské soutěži a ne v redakčním testu MF DNES, nedopadla by nejlépe. Vítězové by si vysloužili bronzovou medaili a všechna ostatní by skončila spíše v poli poražených.

V kolekci šestnácti vín alespoň třicet procent získává obvykle stříbrnou medaili, konstatoval na závěr anonymní ochutnávky šumivých vín, která proběhla v Národním salonu vín ve Valticích, vedoucí komise Fedor Malík, nositel francouzského rytířského řádu za zásluhy v zemědělství. „A my jsme udělili jen dvě bronzové. To není nejlepší výsledek.“ Příliš dobře se vína neprojevila ani v laboratoři, kde měla ukázat, zda odpovídají předpisům vinařského zákona. Čtvrtina nedodržela požadavky na jakost.

Bohemky nejlepší mezi špatnými

Nejlepší byla v ochutnávce jak v kategorii brut, tak demi sec vína se značkou Bohemia Sekt. Přesto i ta si vysloužila jen průměrné hodnocení. „Celkem příjemný a pitelný proletářský sekt,“ takovými slovy shrnul hodnocení vítěze polosuchých vín Cuvée Charmante profesor Malík, vedoucí katedry biochemické technologie Chemicko­technologické fakulty Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

šampaňské - šumivé víno vyrobené tradiční metodou kvašení v lahvi, název je vyhrazen pouze pro vína z určených oblastí francouzské Champagne

sekt - české označení vyhrazené pouze pro jakostní šumivá vína

šumivé víno - víno, které vznikne druhotným kvašením tichých vín buď v lahvi, nebo v uzavřených tancích, při němž se cukr přemění v oxid uhličitý

perlivé víno - víno, které je uměle syceno oxidem uhličitým; většinou se vyrábí z laciných stolních vín, oproti šumivým vínům postrádá jemnost perlení; bublinky po otevření rychle vyprchají; pokud je sycené víno označeno jako „šumivé“, nebo dokonce „sekt“, je to podle vinařského zákona podvod a klamání spotřebitele

šumivý alkoholický nápoj - není vyroben z vinné révy, je to sycené ovocné víno; v obchodech by měl být nabízen odděleně od vín, aby si je spotřebitel nemohl splést s víny révovými

Co znamená, když se o víně řekne, že má...

vůni naoxidovanou - stykem se vzduchem získá víno nepříjemnou vůni, která připomíná okrájené jablečné slupky; stařinkovou - vůně vína, které je po vrcholu vývoje; často kombinovaná s naoxidovanou vůní; chlorofylovou - připomíná vůni trávy nebo zelených listů, mívá ji víno z nevyzrálých hroznů; přezrálou - vůně vína, které je za vrcholem zralosti; acetaldehydovou - má ji zvětralé, naoxidované víno.

chuť perzistentní - chuťový vjem v ústech po polknutí trvá; zaoblenou - harmonická chuť s vyšším obsahem cukru.

vyšší aciditu - je kyselejší.

průměrný extrakt - extrakt jsou látky, které zůstanou po odpaření vody (cukr, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin, bílkoviny). Jeho obsah závisí na odrůdě, ročníku a vyzrálosti hroznů. Obecně se dá říci, že čím vyšší extrakt, tím je víno kvalitnější.

fenolový tón - nahořklý tón po tříslovinách.

jemnou kyselinku - kyselina (ve víně především kyselina vinná, popř. jablečná) je nedílnou součástí vína a má být v harmonickém poměru s ostatními složkami extraktu. Jemná kyselinka působí příjemným svěžím chuťovým dojmem.

vázaný CO2 : oxid uhličitý vzniká při kvašení (v tomto případě při tzv. sekundárním kvašení) a je přítomen ve víně ve volné a vázané formě (uvolňuje se postupně po otevření láhve). Čím více vázaného CO2, tím delší a bohatší je perlení.

autolýzové kvasnicové tóny - autolýza je rozklad kvasnic. U sektů, zejména vyráběných klasickou metodou kvašením v láhvích, jsou mírné autolýzové tóny žádoucí, ovšem musí být v celkové harmonii s ostatními složkami vůně. Pokud působí nepříjemně až kvasnicově, je to pokládáno za vadu.

Nebylo pro něj překvapením, že v obou kategoriích zvítězil výrobce, který má na trhu šumivých vín největší zkušenosti. „Chrlí obrovské množství lahví, které se ve skladech ani obchodech dlouho nezdrží. Nestačí se zkazit,“ míní Fedor Malík. Na vítězství „bohemek“ se podle degustátorů podepsal fakt, že vína byla, jak se později z etiket ukázalo, nejčerstvější ze všech.

„Ostatním vínům uškodil nejvíce fakt, že byla dlouho skladována,“ řekl po degustaci inspektor České zemědělské a potravinářské inspekce Marek Štastný. „Kdybychom ochutnávali vína čerstvá, výsledky by byly možná jiné.“ Mezi vzorky se objevilo i čtyři roky staré víno a dokonce jedna značka, která se už nevyrábí.

Jenže spotřebitel nemá většinou možnost v obchodě zjistit, jak byla vína skladována, ani jak dlouhá doba uplynula od výroby. Datum výroby se nemusí na obalech uvádět, na mnohých lahvích chybí a na jiných abys čísla vyražená na přebale hrdla s lupou pohledal.

Vzkaz odborníků spotřebitelům Nekupujte laciné sekty! příliš pro orientaci na trhu neposlouží. Test neprokázal jako v minulosti, že by ceny kopírovaly kvalitu. Naopak, nejlépe hodnocené polosuché víno, Cuvée Charmante Bohemia Sekt, bylo absolutně nejlevnější ze všech, v pražském Globusu stálo pouhých 78 korun. A naopak obě nejdražší vína, Chateau Mělník a Vinium Victory, skončila spíš mezi horšími.

Slavně nedopadly ani výsledky analýz

Čtyři vína neprošla sítem analytických zkoušek na Vysoké škole chemicko­technologické v Praze. Chateau Mělník Brut měl nižší obsah alkoholu, polosuchá Chateau Bzenec a Rossiskoje Igristoje zase nižší obsah cukru, než kolik mají mít vína s označením „demi sec“. Z předepsaných hodnot vybočoval ještě Soare Sekt Brut, který nesplňoval požadavky vinařského zákona na přetlak v lahvi.

Ten je přitom nejdůležitějším kritériem, podle něhož se rozlišují šumivá od perlivých, tedy uměle sycených vín. „Měl vyšší přetlak než perlivé a nižší než šumivé víno,“ říká Karel Melzoch z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT, který analýzy vedl. Podle něj z toho nelze ale vyvozovat žádné závěry. „Zkrátka má méně bublinek. Některé špunty mohou trochu ucházet.“

Vína ve zkouškách chuti i složení

Již čtvrtý ročník testu šumivých vín proběhl tentokrát v Národním salonu vín ve Valticích. Do testu bylo vybráno osm vín kategorie brut a osm demi sec v nejnižších cenách. Ty se pohybovaly od 78 do 229 korun. Vzorky byly zakoupeny koncem listopadu v pražských hypermarketech a vinotékách.

Hodnotitelskou komisi tvořilo devět zkušených degustátorů, z nichž většina prošla degustátorskými zkouškami podle evropských norem. Řídil ji Fedor Malík, vedoucí katedry biochemické technologie Chemickotechnologické fakulty Slovenské technické univerzity v Bratislavě, účastník téměř stovky světových soutěží. On jediný věděl, které vzorky se právě hodnotí.

Vzhled, vůně, chuť a harmonie byly hodnoceny tzv. Vedelovým systémem používaným Mezinárodní organizací psro vinařství a víno v Paříži. Spočívá v tom, že nedostatky se penalizují trestnými body. Výsledné body jsou mediánem známek jednotlivých hodnotitelů, tedy prostřední hodnota po vyškrtání všech krajních.

Stejné vzorky prošly zároveň analýzami v Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko­technologické v Praze. Tam měřili přetlak v lahvi, obsah oxidu siřičitého, cukru, alkoholu a posuzovali označování vzorků.

Hodnocení Vedelovým systémem

Do kategorie vynikající a velmi dobrý by patřila vína, která získávají v soutěžích medailová umístění a jejich ceny se pohybují v tisících korun. Velká zlatá medaile: 0­ - 3 body, zlatá: 4­ - 10, stříbrná: 11 - ­18, bronzová: 19­ - 26 bodů.

Celková známka vyjadřuje počet trestných bodů, které víno získalo při posouzení vzhledu, vůně, chuti a celkového dojmu jednotlivých degustátorů. Slovní hodnocení shrnul vedoucí komise Fedor Malík.

Vína hodnotili

Helena Baker, publicistka se zaměřením na víno, Praha; Petr Ilgner, vinař, Znojmo; Antonín Koníček, vinařský technolog, Nový Šaldorf; Libor Nazarčuk, novinář se zaměřením na víno, Břeclav; Radomír Nepraš, vinař a předseda Národního salonu vín, Valtice; Josef Peřina, vinař, Mikulov; Michal Procházka, sommeliér, Praha; Richard Stávek, šéfredaktor časopisu Vinařský obzor, Velké Bílovice; Marek Štastný, inspektor ČZPI, Valtice; vedoucí komise: Fedor Malík, profesor Chemicko­-technologické fakulty Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Hodnocení šumivých vín brut
(tvrdé šumivé víno s obsahem cukru pod 15 gramů na litr)

Bohemia Regia (Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská Starý Plzenec, 119 Kč) vítěz testu, -24
Svěží, zelenkavě žlutá barva. Perlení průměrné s nižším podílem malých perel. Vůně svěží, ovocno­bylinková, mírně naoxidovaná. Chuť dostatečně hustá, nižší kyselost, mírná disharmonie, hořká dochuť. Příjemný sekt s mírným perlením a kratší perzistencí.

Chateau Radyně Bohemia Sekt (Bohemia sekt, Českomoravská vinařská Starý Plzenec, 119 Kč) vítěz testu, -24
Barva zelenkavě žlutá, jemně slámová. Perlení jemné, ale nepravidelné. Vůně nevýrazná, ale svěží, minerálně zemitá. Vyšší acidita, průměrný extrakt i harmonie, mírně nahořklá dochuť. Slušné šumivé víno, svěží, harmonické, nemá však dlouhodobý potenciál.

Obrazové přílohy:
Hodnocení šumivých vín
Jak číst viněty šumivých vín

Chateau Valtice, Gracie Sekt (Vinné sklepy Valtice, 99,90 Kč) -30
Barva příjemná zlatožlutá. Perlení nepravidelné slabé, s nevýrazným řetízkem. Vůně málo svěží, chlorofylová, mírně zatuchlá a přezrálá. Chuť travnatá, neharmonická, nečistá, zatuchlá dochuť. Průměrný suchý sekt se slabším perlením, bez harmonie vonných a chuťových složek.

Modet Sekt (L. Budín Valtice, 170 Kč) -36
Barva vyšší, sytě žlutá. Perlení průměrné s vyšším podílem hrubých bublinek. Vůně vanilkově biskvitová, mírně oxidovaná a zatuchlá. Chuť neharmonická, vyšší obsah kyseliny jablečné, stařinková a gumová dochuť. Neharmonický sekt s nižším perlením.

Hubert Club (Hubert J. E. Sereď Slovenská republika, 89,50 Kč) -36
Barva nažloutlá slámová s probleskujícími zelenými odstíny. Perlení slabé, rychle se vytrácí. Vůně nevýrazná, naoxidovaná, přezrálá. Chuť krátká, málo perzistentní, nahořklá, jemně medová. Přeležené víno, po zenitu, s nevýrazným perlením a naoxidovanou vůní.

Soare Sekt Methode Charmat (Soare sekt Jablonec nad Nisou, 118,90 Kč) -37
Barva světlá, slámově žlutá. Perlení velmi slabé, drobné. Vůně na počátku diskrétní, později stařinková, neharmonická, nečistá. Chuť vyzrálá, harmonická, avšak v doznívání sudová, rozpačitá. Na počátku příjemný, později neharmonický, nečistý sekt. Nedodržen vinařský zákon: má nižší přetlak v lahvi.

Chateau Mělník (Zámek Mělník & vinné sklepy Jiřího Lobkowicze, 224 Kč) -39
Barva sytě zelenožlutá. Perlení nepravidelné s velkými bublinkami. Vůně mírně píchající, z části ovocná i medicinální. Chuť kratší, disharmonická a nečistá, fenolový tón, hořká dochuť. Nečisté, nevyrovnané šumivé víno Nedodržen vinařský zákon: má o 2% nižší obsah alkoholu.

Grandial sparkling wine (Landiras Francie, dovozce United Brands, 84,90 Kč) -44
Barva nevýrazná až vodová. Vůně zadušená, nečistá se stopami sirných sloučenin a pižma. Chuť krátká, neatraktivní, disharmonická, nahořklá dochuť. Nevýrazný mdlý sekt vyrobený z nenáročné suroviny.

šumivé víno - vyrobeno je prvotním nebo druhotným kvašením, přetlak v lahvi musí být nejméně 0,3 MPa (nelze označit jako sekt)

jakostní šumivé víno (sekt) - musí být vyroben pouze z odrůd, které jsou povoleny v zemi původu pro výrobu jakostního vína, má vyšší přetlak v lahvi (0,35 MPa), vyšší obsah alkoholu (nejméně 10% objemových) a déle kvasí

sekt vinařské oblasti - jakostní šumivé víno, které lze vyrábět jen uvnitř vinařské oblasti, v níž byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu

pěstitelský sekt - vlastní výroba se uskuteční u pěstitele révy vinné, jejíž hrozny byly použity k výrobě.

šumivá vína podle obsahu cukru v litru  - brut nature (přírodně tvrdé) pod 3 g, extra brut (zvláště tvrdé) pod 6 g, brut (tvrdé) pod 15 g, extra dry (zvláště suché) 12 ­ 20 g, sec (suché) 17 ­- 35 g, demi­sec (polosuché) 33 ­- 50 g, doux (sladké) nad 50 g. Pramen: vyhláška MZ č. 229/2000.

Hodnocení šumivých vín demi sec
(polosuché šumivé víno s obsahem cukru 33 až 55 gramů na litr)

Cuvée Charmante Bohemia Sekt (Bohemia Sekt Starý Plzenec, 77,80 Kč) vítěz testu, -29
Víno světlejší, zelenkavě žluté barvy s mírně vyšším podílem malých bublinek, ne však dlouhotrvajících. Vůně mírně ovocná, trochu siřičitanová, nevýrazná, neatraktivní. Chuť bohatší, jemná kyselinka, nečistá dochuť. Vcelku příjemný a pitelný proletářský sekt.

Slavnostní Niké (Víno Mikulov, 88,60 Kč) -34
Víno zlatě žluté barvy nižšího stupně s mírným perlením, bublinky vytváří nesouvislý řetízek. Vůně cukrové vaty, nečistá, bakteriálního původu. V chuti fádní, nevýrazná s nižší kyselostí, naoxidovaný tón. Lehký, průměrně polosladký, ne příliš čistý sekt.

Rossijskoje Igristoje (Soare Sekt Jablonec n. Nisou, 101,90 Kč) -37
Zlatožlutá atraktivní barva. Perlení slabé, ztrácející se. Vůně nevýrazná, hrubá, sklepní, korková. Chuť mírně ovocná, neharmonická, krátká. Nevýrazný sekt nejnižší cenové kategorie, nepříjemný korek. Nedodržen vinařský zákon: má nižší obsah cukru, než by měla mít polosuchá vína.

Bohemia Sekt Demi sec (Bohemia Sekt Českomoravská vinařská Starý Plzenec, 111,90 Kč) -38
Nižší barevnost, bledé. Perlení minimální, téměř žádný vývoj vázaného CO 2 . Vůně nečistá, siřičitanová, mírně autolytické kvasnicové tóny. Chuť robustní, nasládlá, později fádní a prázdná. Nevýrazný, neatraktivní, nasládlý sekt.

Vinium Victory (Vinium Velké Pavlovice, 229 Kč) -39
Víno vyšší a syté barvy, žluť vyzrálé slámy se slabým perlením, ale malými bublinkami. Vůně nepříjemná, acetaldehydová. Chuť fádní, přezrálá, nečistá. Přestárlý sekt s nepříjemnou vůní a fádní chutí.

Chateau Bzenec (Víno Bzenec, 158 Kč) -40
Víno průměrné čirosti, slámově žluté barvy. Perlení mírné až slabé s většími bublinkami. Ve vůni jsou cítit estery kyseliny máslové, vůně je vadná, neatraktivní. Chuť má máslovo-­mléčný tón, nečistá a roztahaná dochuť. Slabé perlení, nepříjemná vůně i chuť. Nedodržen vinařský zákon: má nižší obsah cukru.

Soare Sekt Demi sec (Soare Sekt Jablonec n. Nisou, 107 Kč) -41
Víno bez jiskry, zelenkavě nažloutlé barvy nezralé slámy s dynamickým, rychle se vytrácejícím perlením. Vůně mírně aromatická, nečistá, plísňová, sklepní. Chuť kulatá zaoblená, avšak nevýrazná s octovou a jablečnou dochutí. Vyumělkovaný sekt s krátkou, rozporuplnou dochutí.

Mikulovská Venuše (Víno Mikulov, 128 Kč) -41
Víno bledé, zelenkavě žluté barvy se slabým, ustávajícím perlením s většími bublinkami. Vůně mírně korková sklepní, nečistá, nevzrušivá. Chuť delší, středně výrazná, málo svěží, zatuchlá. Neharmonické, nepěkné šumivé víno.

Poznámka: čím více trestných bodů víno získalo, tím horší má chuť. Stupnice hodnocení: od 0 do -10 vynikající, do -20 velmi dobrý, do -30 dobrý, do -40 přijatelný.

Degustace probíhala v Národním salonu vín ve Valticích.

Světově uznávaný odborník Fedor Malík z Bratislavy.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.