Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ve vepřovém z Lidlu dovezeném z Polska byly bakterie salmonely

  15:42aktualizováno  15:42
V půlkilogramovém balení vepřového mletého masa prodávaného v Lidlu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přítomnost bakterií rodu Salmonella. Jde o šarži od polského výrobce, která měla datum použitelnosti do 4. srpna.

Vepřové mleté maso se salmonelou z Polska v síti Lidl. | foto: SZPI

Řada lidí si však uchovává doma maso mražené i po tomto datu, proto SZPI varuje před případnou konzumací, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2 376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži. Nyní se již v tržní síti vzhledem k datu trvanlivosti nenachází. „Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv,“ uvedl Kopřiva.

Požití kontaminovaného masa však automaticky neznamená, že u člověka propukne salmonelóza. Záleží na odolnosti jedince, na množství bakterie a také na tom, zda bylo maso dostatečně tepelně upravené.

Inspekce zahájí s obchodním řetězcem správní řízení o uložení sankce a bude pokračovat v intenzivních kontrolách tohoto druhu výrobků.

Autoři: ,


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.