Největší tuzemský producent lihovin Stock Plzeň už zdražuje o dvě až tři procenta všech téměř 40 druhů svých lihovin.Největší česká likérka ceny zvedala už loni v říjnu v průměru o dvě procenta. "Tehdy jsme ale nedokázali promítnout do zdražení vše, co udělá líh," řekl ředitel Stocku Martin Petrášek.
Dodal, že ani vyšší ceny podniku zdaleka neuhradí vyšší náklady.Kromě potravinářského lihu, který loni zdražil o 18 procent, sezvýšily ceny papíru, lahví a dopravy, v níž se projevuje mýto. Půllitrová láhev Božkova Tuzemského, dříve rumu, měla podražit včetně marže obchodníků asi o čtyři koruny.
Zdražování ale chystají prakticky všechny velké podniky v Česku. Bohemia Sekt, který v roce 2005 převzal pražskou likérku V&S Group, zvýšil ceny vybraných produktů od února od 2,5 do čtyř procent. Podobně se zachová ijindřichohradecký Fruko-Schul, ústeckáKB Likér nebo firma Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku.
Becherovka tlaku odolává
Naopak karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka zdražovat zatím nehodlá. Líh nakupujeme za relativně stabilní ceny od celé řady výrobců včetně zahraničních.
"Vzhledem k širšímu portfoliu dodavatelů lihu tak nejsme závislí na výkyvech cen. Můžeme si proto vybírat, od koho aktuálně nakupovat. Se zdražením becherovky nyní nepočítáme," uvedla mediální zástupkyně likérky Eva Kotýnková.
Lihoviny podražily už loni podle odhadů v průměru zhruba o dvě až tři procenta. I tehdy byl důvodem růst cen vstupů - energií, cukru a především lihu. Ten zdražuje proto, že se v Česku kvůli reformě unijního trhu s cukrem snížilo pěstování cukrovky a produkce cukru, takže je méně melasy z řepy. Ta slouží jako základní surovina pro výrobu potravinářského lihu.